כאשר זוג מנסה להיכנס להריון, ובמשך יותר משנה לא מצליח, קיים החשש כי מדובר בבעיות פוריות. בעיות פוריות יכולות להיות אצל הגבר, אם זה באיכות הזרע שלו או בבעיות אחרות במערכת הרבייה הזכרית. מקור הבעיות יכול להיות כמובן גם אצל האישה.

אצל נשים ישנם מספר גורמים לבעיות פוריות:

  • גיל - כיום ממוצע הגילאים בו נשים מנסות להיכנס להריון עלה מאוד, אך המנגנון הביולוגי של האישה כבר אינו בשיאו מגיל 36 ומעלה. מספר הביציות הולך ומדלדל ומגילאים אלו כבר קשה הרבה יותר להיכנס להריון אצל רוב הנשים.
  • איכות הביציות - הגיל משפיע גם על איכות הביציות, אך בנוסף לו גם עודף משקל, עישון ואלכוהול, תזונה לא נכונה וגורמים נפשיים כמו מתח או לחץ עלולים להביא לאיכות ירודה של ביציות שתקשה מאוד על כניסה להריון.
  • שחלות פוליציסטיות - תופעה נפוצה מאוד בקרב נשים. השחלות אחראיות על שחרור ביציות אל החצוצרות לצורך הפריה, מצב הנקרא ביוץ. במצב של שחלות פוליציסטיות השחלות מייצרות ציסטות אשר מפריעות לתפקודן ומשבשות את מהלך הביוץ.
  • חצוצרות חסומות - החצוצרות, שהן בעצם המתווך בין השחלות לבין הרחם, עלולות להיחסם באופן מלא או חלקי וכך להפריע למעבר הביצית אל הרחם לאחר ההפריה. חסימות בחצוצרות עלולות להיגרם כתוצאה ממחלות או דלקות, הריון מחוץ לרחם, ציסטות ועוד.
  • בעיות ברחם - ברחם עלולים להתפתח גידולים, דלקות או הדבקויות, חסימות בצוואר הרחם או בעיות בייצור רקמה רירית מיוחדת שהיא הכרחית להריון.
  • אנדומטריאוזיס - תופעה נפוצה נוספת, בה רקמות תאים מסוג אלו שמתפתחים ברחם, גדלים מחוצה לו, על החצוצרות והשחלות ושאר חלקי מערכת הרבייה הנשית, ומפריעים לתפקודה.

כניסה להריון בסיוע רפואי

כאשר ישנו חשד לבעיית פוריות אצל האישה, יש לערוך בדיקות על מנת לאבחן את מקור הבעיה. בהתאם למקור הבעיה שנמצא, יינתן טיפול מתאים. זה יכול להיות טיפול הורמונלי במקרה של שחלות פובליציסטיות למשל, או אפילו פתרון כירורגי במצבים של ציסטות, הידבקויות או חסימות. במקרים בהם המצב לא ניתן לתיקון, ישנה אפשרות להיכנס להריון בסיוע רפואי.

אחת הדרכים להיכנס להריון כאשר אין פתרון אחר היא הפריה חוץ גופית – IVF. בדרך זו נשאבות ביציות מגופה של האישה, מופרות על ידי הזרע של הגבר מחוץ לגוף, בתנאי מעבדה, ולאחר הפרייתן מוחזרות אל הרחם. אם לא נקלטו חוזרים שוב ושוב על התהליך, מה שעלול להיות ארוך, מייגע ומתיש הן מבחינה פיזית והן מבחינה נפשית.

דרך זו של הפריה חוץ גופית מתאימה כמובן במצבים בהן איכות הביציות טובה והרחם גם הוא תקין, אך בתהליך ההפריה ישנה בעיה כלשהי. במצבים אחרים, בהם איכות הביציות של האישה נמוכה, או כאשר קיימת איזושהי בעיה אחרת בתהליך הביוץ, ישנו הליך שנקרא תרומת ביצית.

בעצם מדובר בפרוצדורה המשתמשת בהליך ההפריה החוץ גופית, אלא שבמקום שהביצית תישאב מגופה של האם לעתיד, היא נלקחת מתורמת, מופרית במעבדה ואז מוחזרת לרחמה של האם לקליטה ברחם.

כאשר אישה אינה מצליחה להיכנס להיריון רופאים נוטים לחכות 12 חודשים לפני שהם קובעים כי ישנה בעיית פריון. במקרה כזה ישנם כל מיני פתרונות המוצעים להתמודדות, התלויים בסוג הבעיה. קודם כל חייבים להתייעץ עם גניקולוג מומחה לפני שמקבלים איזושהי החלטה. לא כל טיפול מתאים לכל אישה, ולפני שפונים אל טיפול חודרני לעתים קיים טיפול פשוט בהרבה שעשוי לחסוך לנו הרבה כאב ראש, זמן, ובעיות פוטנציאליות.

שחזור פוריות

פתרון אחד המוצע לאישה עם בעיות פוריות הוא שחזור פוריות. הכוונה היא לטיפול שמזהה את הגורם העיקרי של בעיות הפוריות אצל האישה ובמקרה והבעיה הזו היא הורמונאלית, ניתן לבצע הזרקות או טיפולים אחרים שנועדו להגביר את ייצור ההורמונים ההכרחיים בגוף.

במקרה של בעיות בביוץ, ישנם טיפולים רבים אשר מעודדים את אתחול תהליך הביוץ. בין הטיפולים האלו אפשר למצוא שמות מגוונים של תרופות כמו כלומיפן ציטרט, פרילאק, סטרואידים, מטפורמין ועוד. לכל אחת מהתרופות האלו יש פונקציה של לעודד או להפחית את אחת מהפונקציות שבעודף או במחסור שלהן לא מאפשרות ביוץ תקין, ולפיכך אינן מאפשרות כניסה להיריון.

ניתוחים כפתרון לבעיות פריון

בעיות פריון נובעות לעתים מבעיות פיזיולוגיות שדורשות התערבות ניתוחית. למשל, כאשר יש בעיה בחצוצרות, בשחלות או ברחם – הידבקויות למיניהן, ציסטות, גידולים שפירים ועוד. את כל אלו ניתן לפתור בעזרת ניתוח ולהחזיר את מצב הפוריות לתקין.

אפשרות ניתוחית פחות חודרנית היא הזרעה תוך רחמית, פתרון פחות מוכר לרובנו. הסיבה לשימוש בהזרעה תוך רחמית בדרך כלל קשור לספירת זרע נמוכה אצל הגבר. מועד ההזרעה יהיה בדרך כלל צמוד לביוץ האישה, ובמהלכו מספר זרעים מוחדרים אל קרבת הביצית, כדי לאפשר הפריה.

הפריה חוץ גופית

הפריה חוץ גופית היא פתרון נוסף שקיים כבר כ-30 שנה, וזוכה להצלחות מרובות. לעתים הבעיה של בני הזוג להיכנס להיריון נובעת מכך שתהליך ההפריה עצמו פגום אצל האישה וניתוח לא יצליח לפתור את הבעיה. במצב כזה מוציאים ביצית מגוף האישה, מפרים אותה בזרע בתנאי מעבדה, ולאחר ההפריה שותלים את הביצית המופרית חזרה ברחם.

רבים מאיתנו מכירים זוגות תאומים שנולדו כתוצאה מתהליך של הפריה חוץ גופית. הסיבה לכך היא שלפני תהליך של הפריה כזאת האישה נוטלת תרופות אפשר מעודדות ייצור גבוה של ביציות וכאשר תהליך ההפריה החוץ גופי מושלם, יותר מביצית אחת מוכנסת אל תוך הרחם. התוצאה של היריון כזה לא תהיה תאומים זהים - שכן מדובר בביציות נפרדות.

תרומת ביצית

ישנן נשים אשר תהליך ייצור הביציות של הגוף שלהן אינו תקין. במקרה כזה תרומת ביצית היא הפתרון היעיל ביותר, שכן הוא מאפשר לאישה לגדל את הילד העתידי שלה בתוך הרחם שלה. כמובן שלא כל אחת יכולה לתרום ביצית (כמו שלא כל אחד יכול לתרום זרע), ולפני אישור התרומה נערכות בדיקות המאשרות או שוללות את קבלת הביצית של אישה. לאחר התרומה התהליך זהה לתהליך ההפריה החוץ גופית.

קריאה מומלצת נוספת :

עוד מידע בנושא פוריות