הפרעת נשימה חסימתית בשינה (OSA) היא מצב רפואי שבו דרכי הנשימה העליונות נסגרות באופן חלקי או מלא במהלך השינה. זה יכול לגרום לנשימות קצרות או להפסקות נשימה, הידועות גם בשם דום נשימה. OSA היא הפרעת השינה הנפוצה ביותר בעולם, והיא משפיעה על כ-25% מהגברים ו-10% מהנשים.

איך דום שינה משפיע על רישיון נהיגה 

בישראל, רופא המאבחן דום נשימה בשינה חייב לדווח על כך למשרד הבריאות. משרד הבריאות ייתן למטופל הודעה על צורך בבדיקה רפואית במכון הרפואי לבטיחות בדרכים (המרב"ד).

הסיבה לכך שיש צורך בדיווח הוא פגיעה בערנות הנהג. עייפות היא אחד התסמינים הנפוצים ביותר של דום נשימה בשינה והיא יכולה להוביל לירידה ביכולת הריכוז, בקבלת החלטות ובתגובה במצבי חירום. דום נשימה בשינה מעלה את הסיכון לתאונות דרכים. מחקר אחד מצא שאנשים עם דום נשימה בשינה נמצאים בסיכון גבוה פי 2.5 למעורבות בתאונה.

אם אתם נמצאים במצב שבו רישיונכם נשלל עקב דום נשימה בשינה, אתם יכולים לערער על ההחלטה. כדי לעשות זאת, תצטרכו להציג למשרד הרישוי מסמכים רפואיים המראים שאתם מטופלים באופן תקין.

מתי המרבד לא ימליץ על מתן רשיון נהיגה?

נהגים עם דום נשימה בשינה חייבים לקבל אישור מהמרב"ד כדי להמשיך לנהוג. כדי לקבל אישור, הנהגים חייבים להוכיח כי הם מקבלים טיפול רפואי מתאים, למשל באמצעות מכשיר סיפאפ או מחולל חמצן. הם גם חייבים להוכיח כי הם משתמשים בטיפול לפחות 5 לילות בשבוע למשך לפחות 4.5 שעות כל לילה.

המרב"ד ימליץ על אי מתן רישיון נהיגה במקרים שבהם קיים חשש שהנהג לא יוכל לבצע את המשימות הנדרשות לנהיגה בטוחה, כגון: התמודדות עם מצבים לא צפויים, קשיי ריכוז, ירידה בערנות, ובעיות בקבלת החלטות ותגובה במצבי חירום. כל אלה עלולים להוביל לתוצאות חמורות, כגון תאונה.

כיצד לפעול מול המרב"ד? 

על פי החוק, נהגים עם דום נשימה בשינה חייבים לקבל אישור מהמרב"ד כדי להמשיך לנהוג. אי קבלת אישור עלולה להוביל לפסילת רישיון הנהיגה. לאחר שהרופא המטפל דיווח למשרד הרישוי ולמרב"ד על החולה עליו להגיש טופס בקשה לאישור נהיגה למרב"ד אשר ניתן להורדה מהאתר הרשמי של המרב"ד. עליו להגיש למרב"ד מסמכים רפואיים המעידים על הטיפול בדום הנשימה בשינה. המסמכים יכולים לכלול תוצאות בדיקות שינה, מכתב מהרופא המטפל, תיעוד של שימוש במכשיר סיפאפ או מחולל חמצן. לאחר קבלת המסמכים הרפואיים ותשלום האגרה, המרב"ד יקבע תור לבדיקה רפואית אצל רופא מומחה אשר יבדוק את המטופל ויכתוב המלצה למרב"ד. לבסוף המרב"ד ינפיק אישור נהיגה לשנה אחת. האישור יחודש לאחר בדיקה רפואית נוספת.

נהיגה ברכב ציבורי

 

לא רק נהגים ברכב פרטי זקוקים לאישור המרב"ד כדי לנהוג. גם נהגים עם דום נשימה בשינה שעובדים כנהגים של רכב ציבורי, כגון מונית או אוטובוס, נדרשים לקבל אישור מהמרב"ד כדי להמשיך לעבוד. האישור יינתן לנהגים שיעמדו בתנאי החוק, כולל הוכחת טיפול רפואי מתאים ושימוש בו לפחות 5 לילות בשבוע למשך לפחות 4.5 שעות כל לילה. נהגים עם דום נשימה בשינה שאינם עומדים בתנאי החוק עלולים לאבד את העבודה שלהם.

ערעור על ההחלטה

על מנת לערער על החלטת המרב"ד מומלץ מאד להיעזר בעורך דין לענייני המכון הרפואי לבטיחות בדרכים. הערעור נעשה בפני ועדת ערר של המרב"ד. הוועדה מורכבת משלושה רופאים, והיא רשאית לקבל את החלטת המרב"ד, לשנות אותה, או לבטל אותה. ניתן להגיש ערעור על החלטת המרב"ד בתוך 30 ימים ממועד קבלת ההחלטה. את הערעור יש להגיש בכתב, בצירוף המסמכים הרפואיים הרלוונטיים.