כל הורה, באשר הוא, מעמיד לנגד עיניו מטרה מרכזית אחת: לשמור על בריאות הילד שלו. כך, החל מהלידה ועד לגיל הבגרות, כל שינוי שעובר הילד, גם אם הוא טבעי לחלוטין, נמדד בזכוכית מגדלת. רופא משפחה או ילדים, כמו גם מומחים מתחומים אחרים, נכנסים לתמונה פעמים רבות. אנחנו נתייחס כאן למשתנים השונים המרכיבים את משוואת בריאות הילד, ונעניק לכם, ההורים, עצות חשובות ביחס אליהם.
כשמדברים על בריאות הילד, את עיקר תשומת הלב מקבלות מחלות הילדים השונות שהן, למרבה הצער, נפוצות בכל קנה מידה. ממש על קצה המזלג, ניתן להצביע על מחלות ובעיות רפואיות דוגמת הצטננות ושיעול, עצירות, תולעים (בעיקר באזור פי הטבעת), שלשולים והקאות, פריחה בעור, דלקת אוזניים, דלקת עיניים, אלרגיות, אסטמה, בעיות נשימה ועוד.
לכל אחת מהמחלות האלה, מיותר אולי לציין, גורמי סיכון משלה. אלא שדבר אחד בטוח: אוכלוסיית הילדים נחשבת לפגיעה ביותר אליהן, בין אם עקב חולשתה של המערכת החיסונית אצלם, היעדר היגיינה או חשיפה לקבוצות גדולות של ילדים אחרים. כתוצאה, ההמלצה הברורה היא לגשת לרופא המשפחה כל אימת שעולה חשד, ולו הבסיסי ביותר, למחלות מהסוג הזה.
בהמשך לאבחנה שעשינו מעלה, לא מפתיעה העובדה שלכל אחת ממחלות הילדים האפשריות דרכי טיפול אחרות, אשר צריכות להיות מותאמות למצבו של הילד, לחומרת הבעיה וכיוצא בזה. חשוב מאד להקפיד על חיסונים, לשמור על ההיגיינה של הילד או אפילו להקפיד שלא לחרוג מהוראות הגידול הניתנות בטיפת חלב או על ידי הרופאים: האכלת תינוקות בשכיבה, למשל, עלולה להגביר בעשרות מונים את הסיכויים לדלקות אוזניים.
תרופות אנטיביוטיות נכנסות לתמונה פעמים רבות, וכך גם תכשירים רפואיים אחרים, דוגמת משחות למריחה על העור, טיפות עיניים וכן הלאה. מטבע הדברים, לא ניתן אפילו לחשוב על שימוש בתרופות אלה ללא הפניה של רופא המשפחה או הילדים, ורצוי כזה שמכיר את ההיסטוריה הרפואית, הקצרה אך המשמעותית, של הילד.
חלק ניכר בתחום של בריאות הילד הוא קצב ההתפתחות שלו. כיום, יש מעין "סטנדרטים", וקצב התפתחות שידוע שהילד צריך להגיע אליו בשלב מסוים. כאן, חשוב לחלק את ההתפתחות למספר סוגים עיקריים: ההתפתחות הכללית מתייחסת לקצב גדילת הגוף שלו, גדילה שנמשכת, כמובן, עד לשנות העשרה שלו. ביקורות ובדיקות תקופתיות הן משמעותיות, כאשר במקרה של איחור בהתפתחות ניתן להשתמש בכלים שונים המוצעים על ידי רופאים ומומחים.
ההתפתחות הקוגנטיבית נחשבת לחשובה לא פחות, ורבים יטענו שגם הרבה יותר. המדובר הוא על שורה ארוכה של יכולות, שמתחילות להתפתח בגילאים צעירים, ומלוות את האדם משך כל חייו. תחת ההתפתחויות הקוגנטיביות, ניתן למנות את התפתחות הזיכרון או קיבולת החשיבה, התפתחות השימור, התפתחות יכולת הסקת המסקנות, התפתחות יכולת מיון וסיווג, התפתחות תפיסה כמותית, התפתחות יכולת הלמידה – והרשימה עוד ארוכה. בהקשר הזה, יש לא מעט תיאוריות התפתחותיות, הערכות ואמצעים בהם ניתן לשפר את המצב עבור הילדים המאחרים בכך.
ניתוחי ילדים הינו עניין מורכב ביותר, ודורש גישה שונה בהחלט מצד הרופאים. יש עשרות שאלות שמטרידות הורים המתקרבים לניתוח ילדיהם, ולכן בסרטון הבא תוכלו לקבל תשובות לשאלות נפוצות:
מידע נוסף
איך לשכנע את התינוק לשים מוצץ?
שחיה למתחילים - פעילות גופנית נהדרת לבריאות