פטרת ציפורניים היא זיהום פטרייתי שכיח במיוחד, המופיע בייחוד בקרב מבוגרים, קשישים וחיילים. הוא מהווה בעיה אסתטית בעיקר, אך במקרים חמורים שאינם מטופלים – עלול לגרום לזיהום מפושט בכף הרגל ואף במחזור הדם. זה המקום לומר – פטרת ציפורניים היא לא מחלה כרונית אלא זיהומית, שיש לה טיפול יעיל. מה גורם לפטרת בציפורניים, מה הם התסמינים ואיך מונעים מהפטרייה הטורדנית לחזור?
פטריות משגשגות בתנאי לחות, ולכן הציפורניים ברגליים הן המקום המועדף עליהן – כשהרגליים סגורות שעות ארוכות בגרביים ונעליים הן מהוות תשתית נוחה לצמיחת פטריות. מסיבה זו, חיילים הם אוכלוסייה פופולרית לסבול מפטריות בציפורניים. בנוסף, מדובר בפטרייה מדבקת מאוד, ונוכחות ברגליים יחפות באזור בו שהה ברגליים יחפות אדם הסובל מפטרייה בציפורן, קרוב לוודאי תעביר אותה אליכם. כתוצאה מאלה, לא מדובר במחלה כרונית אלא במחלה זיהומית שתלויה באורח החיים ובשמירה על היגיינה.
התסמינים העיקריים של פטרת ציפורניים הם:
ניתן לזהות פטרת ציפורניים גם על סמך בדיקה ויזואלית, אם כי על מנת לקבל אבחנה חד-משמעית ולהתאים לה את הטיפול הנכון יש צורך בלקיחת דגימה מהציפורן לבדיקה תחת מיקרוסקופ במעבדה. לכן, הטיפול בפטרת ציפורניים מתחיל בבדיקה אצל רופא המשפחה.
זיהום בציפורן, כאמור, הוא אינו כרוני והוא גם לא נעלם לבד. ללא טיפול, הוא עלול להתפשט ולהפוך למסוכן. אמנם התלונה העיקרית בקרב אנשים הסובלים מפטרת של הציפורניים היא המראה הלא-אסתטי שהציפורן מקבלת, אך בטווח הארוך עלול הזיהום להתפשט ולגרום לפטרייה בכפות הרגליים, לעור חרוך ולפצעים פתוחים, ומשם לזיהום משמעותי שהופך את הסיפור לחמור יותר. המשמעות היא – חשוב לטפל בפטרת בציפורן הרגל מוקדם ככל הניתן, שכן הטיפול בה הוא ממושך ואורך בין שלושה חודשים לחצי שנה עקב גדילתה האיטית של הציפורן.
החדשות הטובות הן – לפטרת בציפורן יש טיפול יעיל ומוכח. החדשות הרעות – כמו כל מחלה זיהומית, היא עלולה לחזור אם לא שומרים על היגיינה ואיוורור של כף הרגל. כיצד תוכלו למנוע מהפטרייה לחזור?