מחלות כרוניות

מחלה אינה דבר נעים אף פעם. אלא שיש כאלה עבורם המורכבות גדולה הרבה יותר. הם סובלים ממחלה המתפתחת בתוך הגוף שלהם במשך שנים, פעמים רבות מבלי שהם מודעים לכך כלל. המחלה רק הופכת לחמורה עם הזמן, ומה שחמור יותר הוא שלא ניתן לרפא אותן לחלוטין. הכוונה שלנו, כמובן, היא אל המחלות הכרוניות.

מחלות כרוניות

קווים לדמותן של מחלות כרוניות

מחלות כרוניות הן מחלות אותן נושא אדם מסוים במשך תקופה ארוכה. עד כמה ארוכה? ובכן, ייתכן שהמחלה תהיה בגוף שלו משך כל חיים, לא פחות. המחלות נשמרות לעיתים במצב קבוע, לעיתים מחמירות, והן לא יכולות להתרפא לחלוטין – זוהי, במידה רבה, הבעיה הגדולה ביותר שלהן.

מחלות כרוניות מאופיינות בהתפרצות אקוטית, המתרחשת אחת למספר חודשים או שנים, וכוללת בתוכה אינספור תסמינים שליליים. המצב שבין ההתפרצות, תקופת הרגיעה, מכונה הפוגה. בהתאם לכך, ניתן להבחין בין שני הסוגים העיקריים של מחלות כרוניות: הסוג הראשון הוא מחלות פרוגרסיביות, או מתקדמות, אשר מאופיינות בכך שלאחר תקופת ההפוגה, מתפתחים בהן תסמינים חמורים. הזן האחר, המשלים, הוא מחלה מתמידה, שניתן לטעון פשוט שהיא מחלה כרונית שאינה מוגדרת כמתקדמת.

סוגי מחלות כרוניות

רוב המחלות הכרוניות המוכרות כיום הן מחלות פנימיות המוגדרות כרב מערכתיות, כלומר, כאלה שמשפיעות לרעה של מספר מערכות בגוף האדם במקביל. בעיקרו של דבר, מדובר כאן על סרטן, מחלות לב, מחלות בכלי הדם, סוכרת, מחלות ריאות, מחלות במערכת הנשימה ועוד.

לכל מחלה כרונית יש, מיותר אולי לציין, גורמים שונים בתכלית. ועדיין, פעמים רבות המקור שלהן הוא פגיעה מתמשכת בגוף, למשל עקב אורח חיים שהוא הכול חוץ מבריא. תזונה לא מבוקרת, היעדר פעילות ספורטיבית, עישון או לקיחה מאסיבית של תרופות הם חלק מהגורמים העיקריים, בהקשר הזה.

הפגיעה הבלתי נמנעת באיכות החיים

מחלות כרוניות מהוות כיום גורם התמותה המרכזי במערב, עם כ-36 מיליון הרוגים כתוצאה מהן מדי שנה. הופעה שלהן בגוף אינה דבר נעים אף פעם: גם כאשר לא מזהים את המחלה ככזו, התסמינים שלה, שמתבטאים במרוצת השנים, עלולים להיות חמורים. בהמשך לכך, גם מצבו הנפשי של האדם הופך למורכב, שעה שהוא מבין שעליו להתמודד עם מחלה שלא יוכל להתרפא ממנה לחלוטין, וכזו שצפויה לתת את אותותיה עליו גם שנים קדימה.

תופעות לוואי אחרות של המחלות הכרוניות הן חוסר יכולת לעבוד בצורה מלאה, תחושות שליליות כמו בושה או הרגשת נחיתות ופגיעה בקשרים החברתיים של האדם. ואגב, לא פעם אותם תסמינים נפשיים הם חלק מהיבטי המחלה, ויש להם סיבות ביולוגיות לכל דבר ועניין.

התמודדות עם המחלות הכרוניות

אז מה ניתן לעשות בכל הנוגע למחלות הכרוניות? מספר דברים. ראשית, ישנם טיפולים שיכולים לסייע להתמודדות עם התסמינים השונים של המחלות, או לחילופין לאזן את מצבו של המטופל, ובכך להקל במידה לא מבוטלת על המצב. מצד שני, אין להתעלם מכך שלתרופות רבות מהסוג הזה יש תופעות לוואי שאינן נעימות. עקב ההיבטים הנפשיים הקשורים למחלות הכרוניות, ניתן בהחלט לשקול סיוע של בעל מקצוע, וכמובן – דאגה ניכרת של קרוביו של האדם החולה.

כתבות נוספות

מבחן תלות 6 פעולות סיעוד

עוד מידע בנושא מחלות כרוניות