כשתינוק יוצא לראשונה מבית החולים לבית הוריו, הדבר מלווה בשמחה והתרגשות אך גם בחששות וסימני שאלה רבים. ההורים רוצים להיענות לצרכיו באופן הטוב ביותר ולשמור על בטיחותו, בריאותו ושלמותו הפיזית והנפשית.
מה עושים? איך מתנהגים? מהם הדברים אליהם חשוב לשים לב בימיו הראשונים של התינוק בעולם? על שאלות אלו ננסה לענות במאמר זה.
רגישותם של תינוקות לטמפרטורה נמוכה היא גבוהה יותר משל מבוגרים וחום גופם עשוי לרדת בקלות. על כן יש חשיבות לשמירה על טמפרטורת חדר של בין 23°-22 מעלות צלזיוס ועל לבוש מתאים. כדי לעקוב אחר הטמפרטורה ניתן לתלות מד חום בחדר. בעת הרחצה רצוי שהטמפרטורה תהיה מעט גבוהה יותר 25°-24 מעלות צלסיוס.
הלבוש מאפשר את שמירת חום הגוף של התינוק ומהווה שכבת בידוד. מומלץ להלביש את התינוק בשכבה אחת יותר מזו שאתם מתלבשים בעצמכם, בהתאמה למזג האוויר. בקיץ כדאי להלביש את התינוק בבגדים אווריריים וקלים ולעקוב אחרי הסימנים שהתינוק מראה על שביעות או אי שביעות רצון. בחורף כדאי להלביש את התינוק בשתי שכבות של שרוולים ארוכים, ומכנסיים עם רגליות. בזמן שכיבתו במיטה כסו את התינוק בשמיכת פליז או שמיכה אחרת עם מילוי דק.
שעת הרחצה יכולה להיות נעימה ומהנה לכל הצדדים, כדי שהיא תהיה כזו כדאי לבחור בזמן שהתינוק ער ונינוח וההורים פנויים. בכדי שהתינוק יהיה שליו ויסתגל בקלות לרחצה, יש לסייעו לו על ידי מעבר הדרגתי מהשלב בו הוא לבוש להפשטתו, ומהשלב בו הוא עירום ויבש לשלב הכנסתו למים. ניתן לעשות זאת על ידי השארת פריט לבוש כגון גופיה או לכסותו בחיתול בד.
בשבועות הראשונים מומלץ לרחוץ את התינוק בסיוע של אדם נוסף. על מנת להקל על הרחצה כדאי להשתמש במושב מיוחד בו התינוק שוכב ואילו שתי ידיכם פנויות לטיפול בו. אם בחרתם להשתמש במושב שכזה דאגו שהמים באמבט יהיו מלאים כך שראשו של התינוק יהיה מעל המים.
המים באמבט צריכים להיות בטמפרטורה של 37-38° מעלות צלזיוס ויש לבדוק אותם לפני שמכניסים אליהם את התינוק כדי להמנע חלילה מכוויה. אפשר לעשות זאת ע"י הכנסת המרפק או בעזרת מד חום מתאים למים.
התזונה חיונית להתפתחות התינוק בשנות החיים הראשונות, הן מבחינה פיזית והן מבחינה שכלית, וכן למניעת מחלות גם בטווח המיידי וגם בטווח הארוך. הצרכים התזונתיים של תינוקות משתנים מאחד לשני ובהתאם לגיל ולהתפתחות. המזון המומלץ ביותר לתינוקות רכים הוא חלב אם, הוא מכיל את כל צרכיו התזונתיים של התינוק ויש בו נוגדנים המסייעים למניעת מחלות. הוא אף מספק את צריכת המים היומית, גם כאשר חם בחוץ.
ההנקה בחודשים הראשונים יכולה להתרחש כ-12 - 8 פעמים ביממה, המרווחים בין הנקה להנקה אינם קבועים והתינוק אינו מבחין בין יום ללילה.
במידה ותינוקכם ניזון מתמ"ל יש להקפיד על הכנת המנה בדיוק לפי הוראות היצרן וכן לשמור על הייגנת הבקבוקים. בשעת ההאכלה, גם אם אין מדובר בהנקה, על ההורה להחזיק התינוק בזרועותיו, להקפיד על מגע צמוד וקשר עין.
בשבועות הראשונים לחייו של התינוק הוא יסגל לעצמו זמני שינה ייחודיים עבורו, אשר ככל הנראה לא יהיו בהלימה עם שגרת השינה אליה הורגלתם עד כה. אמנם בסך הכל התינוק ישן כ-14 עד 18 שעות ביממה, אך מחזורי השינה שלו הם קצרים יחסית ונעים בין 20 דקות לשעה וחצי. לאחר שסיימו מחזור שינה חלק מהתינוקות מתקשים להירדם מיד שוב.
עם הזמן תוכלו להרגיל את תינוקכם לישון בלילה. על מנת לסייע לו להבחין בין יום ללילה השתדלו לצמצם ככל הניתן את הפעילות עם התינוק בשעות האלה. במהלך ההאכלה בלילה מומלץ להדליק אור קטן בלבד, להמנע מדיבורים ביניכם או עם התינוק ולשמור על טונים נמוכים ושקטים. בתום הארוחה החזירו את התינוק למיטתו. בשעות הלילה השתדלו להמנע מאינטרקציה קולנית וממשחקים עם התינוק ואף העדיפו להחליף לו חיתול בבוקר, אלא אם כן הוא מלא בצואה.
חשוב לציין כי השכבת התינוק לשינה היא תמיד על הגב אך אין צורך לדאוג אם התינוק מתהפך בעצמו בשעת השינה.
המאמר נכתב בשיתוף עם סגל בייבי >> https://www.segalbaby.co.il/
מידע נוסף