העיניים שלנו הם אחד האיברים הרגישים ביותר בגופנו. הזנחה וטיפול לא נכון יכולים לגרום לזיהומים ולמחלות, אבל לפעמים גם הזמן עושה את שלו, והגיל מביא עמו בעיות שונות בעיניים.
לחלק מהבעיות יש פתרון ניתוחי, ואנחנו כאן כדי לנסות לעשות קצת סדר בכמה מסוגי הניתוחים הנפוצים וכל מה שקשור אליהם:
שם הניתוח: גלאוקומה
גלאוקומה היא מצב בו עצב הראייה הולך ומתנוון, ברוב המקרים בגלל לחץ תוך עיני גבוה אך לא רק בשל כך. הזיהוי של הבעיה בעייתי מאוד כי הוא קורה מאוד בהדרגה – לאט לאט שדה הראייה של החולה מצטמצם והולך, עד לשדה ראייה צר מאוד, ממש כמו להביט דרך צינור ולראות רק את מה שבקצהו הפתוח. במקרים מסוימים עתידה הגלאוקומה להסתיים בעיוורון. ניתוח הוא אחד מדרכי הטיפול עליהן עשוי הרופא המטפל להמליץ.
- בדיקות מקדימות: טונומטריה – בדיקת לחץ תוך עיני, בדיקה של שדה הראיה, הרחבת אישונים לבדיקת עצב **הראייה וגוניוסקופיה – בדיקה של הזווית שבין הקרנית לקשתית.
- הרדמה: מקומית.
- מהלך הניתוח: בניתוח, המתאים למצב של לחץ תוך עיני גבוה, יוצר המנתח תעלת ניקוז חדשה דרכה משתחרר הלחץ. משך הניתוח כחצי שעה.
- שלב ההחלמה: יש להימנע ממאמץ ומהרמה של משאות כבדים. הראייה תהיה מטושטשת לזמן מסוים אך לא אמורים להיות כאבים. הניתוח, אם הצליח, יעצור את המצב מלהמשיך ולהתדרדר, אך לא יוכל לתקן את הנזק שכבר נגרם לשדה הראיה.
- סיבוכים אפשריים: דימום, קטרקט, זיהום, הצטלקות שסוגרת את תעלת הניקוז החדשה ומצריכה ניתוח נוסף, במקרים נדירים מאוד גם אובדן ראייה.
למידע נוסף
שם הניתוח: ויטרקטומיה במקרה של היפרדות רשתית
היפרדות רשתית היא מצב בו הרשתית נקרעת ונפרדת מגלגל העין עליו היא מכסה. טיב הראייה נפגם וייתכן גם איבוד ראייה לחלוטין. במקרים רבים המצב מטופל על ידי ניתוח שנקרא ניתוח חיגור או הליך של הזרקת גז. כשהמצב מסובך יותר מתבצע ניתוח ויטרקטומיה.
- בדיקות מקדימות: הרחבת אישונים לבדיקה של הרשתית, בדיקת חדות ראייה. במקרים מסוימים יש לבצע אולטרסאונד לעין.
- הרדמה: מלאה.
- מהלך הניתוח: המנתח מסיר את זגוגית העין ומצמיד חזרה את הרשתית. לעיתים מזריקים בסוף הניתוח גז רפואי או שמן סיליקון.
- שלב ההחלמה: בימים שלאחר הניתוח צפויים כאבים ואדמומיות בעיניים. הראייה אולי תהיה מטושטשת. ניתן להתנהג כמעט כרגיל, אך לא לשפשף את העין או ללחוץ עליה, לשמור על נקיונה ובמקרים מסוימים לא לטוס במשך מספר שבועות לאחר הניתוח.
- סיבוכים אפשריים: דימום, זיהום, במקרים נדירים - נזק לשלמות העין, נזק לראייה.
במקרה של בצקת במרכז הראייה ברשתית, ניוון של מרכז הראייה או פגיעה סוכרתית שגשוגית של הרשתית, זריקות אווסטין הן טיפול שגם עוצר את הבעיה וגם מתקן את הנזק שנוצר ומחזיר את הגלגל לאחור, לשלב בו הראייה היתה טובה יותר.
- בדיקות מקדימות: צילומי עיניים, בדיקת חדות ראייה.
- הרדמה: מקומית.
- מהלך הניתוח: מחט מוחדרת לתוך העין, החומר מוזרק, לאחר הוצאתה משתמש המנתח בטיפות עיניים לחיטוי וטיפול אנטיביוטי. כל ההליך לוקח רבע שעה לכל היותר.
- שלב ההחלמה: יש לשמור על נקיון העין, להימנע מרחצה בים או בבריכה, ולהשתמש בטיפות. לא אמורים להיות כאבים אך אולי תהיה תחושה של צריבה או כתמים שחורים קטנים במרחב הראייה בשעות שלאחר הזריקה.
- סיבוכים אפשריים: שפשוף או שריטה בקרנית, שטף דם, זיהום, ובמקרים נדירים - קרע ברשתית והיפרדותה, נזק לעדשה.
למידע נוסף
שם הניתוח: קטרקט
קטרקט הוא מצב בו חדות הראייה נפגמת מאוד והחולה סובל מסינוור גדול מאוד מאור השמש כמו גם מאור מלאכותי בשעות הלילה.
- בדיקות מקדימות: בדיקת עכירות של העדשה.
- הרדמה: מקומית.
- מהלך הניתוח: המנתח מסיר את העדשה ומשתיל במקומה עדשה מלאכותית. משך ההליך הוא כ- 15 דקות.
- שלב ההחלמה: כאבים קלים יהיו אולי ביום הניתוח, בשבועיים שלאחריו יש לשמור על נקיון העין, להשתמש בטיפות עיניים ולהימנע ממאמץ פיזי.
- סיבוכים אפשריים: בעיה במיקוד.
למידע נוסף
שם הניתוח: השתלת קרנית
קרנית עכורה יוצרת בעיה גדולה בחדות הראיה. מצב זה יכול להיגרם עקב שלל סיבות, בהן מחלות, זיהומים או סיבוכים מניתוחים קודמים בעיניים. השתלת קרנית היא אחת הדרכים היעילות להתמודד עם הבעיה.
- בדיקות מקדימות: לחץ תוך עיני, בדיקת חדות ראייה ושדה ראייה, בדיקה של קרקעית העין.
- הרדמה: מקומית או מלאה.
- מהלך הניתוח: המנתח מסיר את הקרנית ומשתיל את הקרנית החדשה, המגיעה מתורם איברים. משך הניתוח הוא עד שעתיים.
- שלב ההחלמה: בימים שלאחר הניתוח צפויים כאבים קלים, יש לשמור על נקיונה של העין ולהשתמש בטיפות לפי הוראת הרופא.
- סיבוכים אפשריים: יובש בעיניים, רגישות לאור, זיהום. עלולה להיות תגובה קשה של המערכת החיסונית אם השתל נדחה על ידי הגוף.
למידע נוסף
עוד מידע בנושא ניתוחי עיניים