מערכת הראייה הינה אחת המערכות החשובות והמורכבות אשר אחראיות על אחד מחושינו. אמנם כיום עיוורון אינו קריטי להמשך חייו של האדם אך אין ספק שפגיעה בחוש הראייה משנה את איכות חייו של האדם באופן דרסטי. כיוון שמערכת זו מורכבת כל כך היא חשופה לבעיות ומחלות שונות שכן אין בה לרוב מערכות גיבוי וכל פגיעה ולו הקלה ביותר באחד ממרכיביה מובילה לשינוי מהותי בתפקוד המערכת.

קרני האור החודרות את העין ממוקדות על ידי עדשת העין וגורמות להופעת תמונה ממוקדת אשר עוברת עיבוד ראשוני על גבי רשתית העין. משם אותות הראייה עוברים על ידי עצב הראייה אל מרכזים במוח אשר אחראיים לעיבוד אותות הראייה באופן מלא. אחד האיברים המורכבים ביותר במערכת הראייה ובשל כך אחד הפגיעים ביותר הוא העין. ישנן בעיות ראייה ומחלות רבות אשר מתמקדות בגלגל העין על מרכיביו השונים.

מחלות עיניים

מבנה גלגל העין ומערכת הראייה

  • קרנית - כאשר קרני האור חודרים אל העין הן פוגעות בראשונה בקרנית העין, זוהי שכבה שקופה בקדמת העין אשר תפקידה למקד את קרני האור. ניתוחי לייזר המשמשים לחידוד הראייה פוצרים את קרנית העין על מנת ליצור פוקוס שונה ולמקד את קרני האור בזווית שונה אל עבר עדשת העין.
  • האזור הקדמי - זהו האיזור הקדמי לעדשה אשר בו קיים נוזל הנקרא Aqueous Humour, נוזל זה נמצא בשני חלקים הנקראים הלשכה הקדמית והלשכה האחורית. הלשכה הקדמית היא החלל בין הקרנית לקשתית והאישון והלשכה האחורית היא החלל בין הקשתית והאישון לבין הגוף הזגוגי. לאחר שקרני האור חודרות דרך הקרנית הן עוברות דרך הנוזל המיימי (Aqueous Humour) אשר מטרתו לשמור על לחץ קבוע בקדמת העין.
  • קשתית - זהו החלק בעל הפיגמנטים אשר מעניקים לו צבע בגלגל העין, חלק זה מורכב משרירים. על פי עוצמת האור הקשתית גדלה או קטנה בהתאם על מנת להפוך את האישון לגדול או קטן יותר בהתאמה. כך ישנו וויסות על כמות האור הנכנסת לעין.
  • אישון - האישון הוא חור במרכזה של קשתית העין אשר דרכו עוברות קרני האור לתוך העין. אישוני שתי העיניים מתרחבים ומתכווצים באותו זמן ובאותה המידה בסנכרון מושלם. במידה וישנה אי התאמה בין שתי העיניים הדבר מרמז על בעיה כלשהי במערכת הראייה.
  • עדשה - העדשה ממוקמת אחרי האישון, כך כאשר קרני האור חודרות דרכו הן מגיעות אל העדשה. העדשה מתפקדת כמו עדשת מצלמה באופן פעולת המיקוד על קרני האור. עדשת העין גמישה ומתאימה את צורתה על פי מרחק האובייקט בו מתמקדים.
  • הגוף הריסני - איזור זה נמצא סביב העדשה והוא מורכב מהשריר הריסני אשר מאפשר את תנועת העדשה על פי הצורך. בנוסף לכך גוף זה מייצר את הנוזל המיימי Aqueous Humour אשר מזין את העדשה ואת הקרנית.
  • הגוף הזגוגי - לאחר שקרני האור עוברות דרך עדשת העין הן מגיעות לחלקו הגדול ביותר של גלגל העין והוא הגוף הזגוגי, גוף זה מכיל חומר נוזלי ומעט צמיגי כמו ג'לי אשר נקרא Vitreous Humour. נוזל זה ממלא את החלל בין העדשה לבין הרשתית הנמצאת בחלקו האחורי של גלגל העין, תפקידו של נוזל זה הוא להגן על התאים חיישני האור ולספק לחץ קבוע בגלגל העין החיוני לפעילותו התקינה.
  • כלי דם - כלי הדם המזינים את שכבת הרשתית נקראים retinal vessels.
  • רשתית - זוהי רקמה דקיקה רגישה לקרני האור אשר ממוקמת בצידה האחורי של העין, היא מתפקדת כמעין סרט צילום של מצלמה. החלק הקידמי של גלגל העין ממקד את קרני האור כך שהן מגיעות לנקודה ממוקדת על גבי הרשתית, על ידי כך מתקבלת תמונה חדה וברורה (אם כי תמונה זו הפוכה ורק המוח הופך אותה שוב לכיוונה התקין). באופן זה מבוצע עיבוד חזותי ראשוני על גבי הרשתית על ידי המרת פוטונים מקרני האור לאותות חשמליים אשר מועברים דרך עצב הראייה אל המוח לעיבוד חזותי מלא. על גבי הרשתית נמצאים סוגי תאים הרגישים לאור ולצבעים שונים (על ידי רגישות לתדרים שונים של קרני האור), תאים אלו נקראים מדוכים וקנים.
  • מקולה והגומה המרכזית - המקולה זהו האיזור המרכזי ברשתית העין בו מתקבלת התמונה החדה ביותר, מרכזו של המקולה נקרא הגומה המרכזית או Fovea והוא מכיל תאים חיישני אור בצפיפות גבוהה ביותר. איזור זה חיוני ביותר ומצד שני רגיש ביותר למחלות ולבעיות עיניים שונות.
  • הדיסק האופטי - איזור זה הוא החלק ברשתית אשר דרכו עובר עצב הראייה מהעין אל המוח, באיזור זה יש חור דרכו העצב עובר ואין תאים חיישנים לאור, כתוצאה מכך נוצר "כתם עיוור" בשדה הראייה של העין אשר אותו אין אנו רואים. הסיבה לכך שאנו לא רואים שתי נקודות עיוורות בעיניים היא פעולתו של המוח, המוח מעבד את המידע החזותי המלא משתי העיניים ועל ידי כך הוא משלים בעצמו את שתי הנקודות העיוורות. ניתן על ידי תרגילים מסויימים לבדוק היכן נמצא הכתם העיוור ולפתע להבחין שעצם קטן הנמצא בדיוק בנקודה הזו נעלם מעינינו.
  • עצב הראייה - זהו העצב אשר מתחבר מצידו האחד לעיניים ומצידו השני למוח לאיזורי הראייה, עצב זה מחבר לעיניים דרך החור בדיסק האופטי.
  • סקלרה - זהו החלק הלבן של העין הנקרא Sclera, שכבה זו מהווה מגן עמיד וחזק ותפקידה להגן על מרכיבי העין הרגישים.

מחלות עיניים

מערכת הראייה בנויה מחלקים רבים וייחודיים על כן היא רגישה ביותר בפני מחלות ובעיות ראייה שונות. ישנן בעיות ראייה רבות המוכרות כדוגמאת: עין עצלה, פזילה, קוצר ראייה, חוסר ראייה מקרוב, ראייה כפולה ועוד רבות. בנוסף לכך ישנן מחלות עיניים אשר מגיעות בטווח רחב ביותר ממחלות טורדניות אך לא חמורות ועד למחלות חשוכות מרפא הגורמות לעיוורון. דוגמאות למספר מחלות הן: AMD (ניוון הגומה המרכזית), הפרדות רשתית, קטרקט, גלאוקומה, שעורה בעין, שטף דם, עין סכרתית (אחת התופעות של מחלת הסכרת), ניוון רשתית ועוד מחלות רבות.

מידע נוסף

דום נשימה ורשיון נהיגה

ניתוחי עיניים

מחלת פרקינסון

עוד מידע בנושא מחלות עיניים