ברקית או בשמה הלועזי גלאוקומה זהו שם לאוסף של מחלות עיניים אשר מתפתחות כאשר מצטבר לחץ נוזלי גבוה בתוך העין. מחלה זו מהווה את הסיבה השנייה בעולם לעיוורון, כשליש מהחולים במחלה מתעוורים בעין אחת ו 10% מהחולים יתעוורו בשתי עינייהם. הגורם למחלת הגלאוקומה הוא לחץ תוך עיני מוגבר של נוזלי העין אשר פוגע בעצב הראייה הקיים בעין, תפקידו של עצב הראייה הוא לשדר את התמונות המתקבלות על ידי העין אל המוח לעיבוד המידע ולקבלת תמונה חזותית. כאשר הנזק הנגרם במחלת גלאוקומה מתמשך הוא עלול להוביל לאיבוד הראייה, ללא טיפול מחלה זו גורמת לעיוורון מוחלט תוך מספר שנים בודדות. הכינוי של גלאוקומה הוא "הגנב השקט של הראייה" ומסיבה מוצדקת שכן בתחילה ניתן לחלות במחלה ללא שום סימפטומים למרות שהלחץ התוך עיני גבוה. כ 8% מאוכלוסיית העולם סובלת מלחץ תוך עיני גבוה ועל כן קבוצת אנשים זו נמצאת בסיכון להתפתחות המחלה. שכיחות המחלה באוכלוסייה הכללית בגילאי 40 עד 50 עומד על בין 2% ל 3%, יחד עם זאת שכיחותה עולה עם הגיל ונפוצה ביותר בקרב בני 70 ומעלה כאשר אחוז החולים עומד על 8%. הדרך היחידה לאבחן את המחלה היא בדיקה שגרתית אשר נועדה לגלות גלאוקומה עוד בשלביה המוקדמים.

גורמים

באופן תקין ישנו נוזל בתוך העין המפעיל לחץ מסויים אשר חיוני לתפקודה התקין של מערכת הראייה, נוזל זה הנקרא "נוזל מיימי" או aqueous humor ממלא את החלל הקיים בין הקרנית לבין הקשתית הממוקמת לפני עדשת העין. בדרך כלל הנוזל המיימי מתנקז באופן מתמיד אל מחוץ לעין דרך תעלה דמוית רשת המתחברת אל כלי הדם הנמצאים בקרבת גלגל העין. במקרים בהם ישנה חסימה בתעלת ניקוז הנוזל המיימי מצטבר הנוזל התוך עיני ועקב כך עולה הלחץ הנוזלי שהוא מפעיל על הרקמות מסביב לרבות עצב הראייה, זה המצב במחלת גלאוקומה. יש לציין כי הגורמים לחסימת תעלת הניקוז אינם ידועים גם כיום, אך ידוע כי יש מרכיב תורשתי חזק למחלה למרות שהגנים הספציפים המעורבים בהתפתחותה של המחלה אינם ידועים. כתוצאה מכך, כל אדם אשר יש לו קרובי משפחה אשר חולים בגלאוקומה נמצא בקבוצת סיכון גבוה מהאוכלוסייה הממוצעת ועל פי זאת עליו להיות נתון במעקב צמוד יותר על מנת לאבחן מוקדם ככל שניתן את המחלה במידה ויחלה בה. ישנם גורמים נוספים הנחשדים כגורמי סיכון של מחלת הגלאוקומה והם כוללים:

  • פציעה פיזית, חבלה לעין.
  • פציעה כימית של העין אשר נגרמת כתוצאה מחומר כימי פעיל, ישנם מקרים בהם דווח כי חומרי נקיון, תרסיסי שיער וכימיקלים קוסמטים שונים, פוגעים בעין ומגדילים את הסיכון להתפתחות מחלות עיניים שונות וביניהם גלאוקומה.
  • זיהום ומחלות עיניים, במיוחד מקרים חוזרים ונשנים ועיקר אם הם על רקע היסטוריה משפחתית וגנטית של מחלות עיניים.
  • מחלות שונות בעיקר סכרת.
  • היצרות, חסימה או פגיעה כלשהי בכלי הדם בעין.
  • מקרי דלקות של העיניים, בעיקר אם התופעה מתרחשת שוב ושוב.
  • ניתוחי עיניים על כל סוגיהם.
  • קוצר ראייה חריף (מרשם משקפיים גבוה).
  • נטילת תרופות מסויימות במיוחד תרופות על בסיס סטרואידים ונגזרותיהם.
  • גורמים סביבתיים (גורמים ספציפים אינם ידועים).

בדרך כלל גלאוקומה מתפתחת בשתי העיניים ו30% מהחולים במחלה יתעוורו בעין אחת, בנוסף לכך 10% יתעוורו בשתי העיניים. יחד עם זאת גם במקרים בהם המחלה מתפתחת בשתי העיניים היא יכולה להתפתח בדרגת חומרה וקצב שונה בכל עין, ובמקרים פחות שכיחים המחלה מתפתחת בעין אחת בלבד. יש להבין כי בניגוד לדעה הרווחת כי גלאוקומה היא מחלה לא קריטית, מחלה זו היא הגורם השני בעולם לעיוורון ויש להדגיש כי העיוורון או הנזק אשר נגרם במהלך המחלה איננו הפיך נכון להיום על כן אבחון מהיר זהו הכלי היחיד להלחם במחלה.

סוגי גלאוקומה

ישנם מספר סוגים של גלאוקומה ובעיקרם שני סוגים ראשיים:

  • גלאוקומה פתוחת זווית - נקראת גם בשם גלאוקומה בעלת זווית רחבה, סוג זה של המחלה הוא הסוג השכיח ביותר. במקרה זה מבני העין נראים תקינים אך הנוזל התוך עיני לא זורם באופן תקין דרך תעלת הניקוז מהעין אל עבר כלי הדם בעין. בעקבות כך נוצר לחץ נוזלי גבוה בתוך העין אשר גורם לנזק לרקמות הסביבה ולעצב הראייה. יחד עם זאת לא כל חולי גלאוקומה פתוחת זווית בעלי לחץ תוך עיני גבוה מהרגיל, למעשה רק בקרב 85% מחולי הגלאוקומה מסוג זה בעלי לחץ תוך עיני גבוה על פי מכשירים רפואיים אשר משמשים למדידת לחץ זה. שאר 15% מהחולים בסוג זה של גלאוקומה בעלי לחץ נוזלי תוך עיני נורמלי לחלוטין (מתחת ל 22 מ"מ כספית), תת קבוצה זו נקראת Low Tension Glaucoma. גלאוקומה פתוחת זווית מופיעה בדרך כלל לאחר גיל 40 ושכיחותה עולה עם הגיל, נתון זה נכון לאוכלוסייה הכללית אך בקרב אנשים הנמצאים בקבוצת סיכון גבוה מחלה זו עלולה להתפתח בגיל מוקדם יותר.
  • גלאוקומה סגורת זווית - נקראת גם בשמות גלאוקומה חריפה, סגירת זווית כרונית או גלאוקומה בעלת זווית צרה. סוג זה של המחלה פחות שכיח אך מגיח באופן פתאומי בו הלחץ התוך עיני מתגבר באופן מואץ יותר וחריף יותר. במקרה זה ניקוז הנוזל התוך עיני לא מתרחש בקצב הנחוץ מכיוון שהזווית בין הקשתית לקרנית (היכן שתעלת ניקוז הנוזל התוך עיני ממוקמת) צרה מידי. סיבה אחרת יכולה להיות עקב כך שהאישון נפתח יתר על המידה ועל ידי כך הוא גורם להצרת זווית הניקוז ואף לחסימת זרם הנוזל התוך עיני החוצה מהעין דרך תעלת הניקוז.

ביבליוגרפיה

עוד מידע בנושא גלאוקומה