בריאות גיל הזהב

גיל הזהב הוא גיל הטומן בחובו, באופן מעט אירוני, לא מעט התחלות חשובות. זהו גם הגיל בו שינויים משמעותיים חלים על הגוף, ומשנים את התמונה עבור הקשישים. הנושא של בריאות גיל הזהב נחשב לרחב בכל קנה מידה, עם לא מעט אתגרים שיש להתמודד איתם. אנחנו נתייחס כאן להיבטים שמרכיבים את משוואת הבריאות, בגיל הזה.

בריאות גיל הזהב

אחת ממילות המפתח: גריאטריה

את הסקירה אנחנו מתחילים עם הגריאטריה, אותו תחום רפואי העוסק במחלות המאפיינות את ההזדקנות, כמו גם הטיפול בהן. גריאטריה שמה לה למטרה לבחון את הצרכים המאפיינים את האוכלוסיה המבוגרת, ובעיקר – הירידה בתפקודי מערכות הגוף השונות, התפתחות מחלות כרוניות הנותנות את אותותיהן בעיקר בגיל הזהב או אפילו היבטים נפשיים או חברתיים בחייו של הקשיש, פועל יוצא של המחלות, הבעיות והמגבלות הפיזיות.

גריאטריה, ראוי להדגיש, הוא תחום רחב בכל קנה מידה. תחת תת התמחות הטיפולית, ניתן למנות, כמיטב המסורת, נוירולוגיה, אונקולוגיה, גריאטריה דרמטולוגית, פסיכוגריאטריה, טיפולי שיניים וכיוצא בזה. תת ההתמחות הכירורגית כוללת בתוכה תחומים דוגמת כירורגיה כללית, ניתוחי לב, טראומה, גיאונקולוגיה ואחרות.

בהמשך לכך, הרי שרשימת המחלות המאפיינות את האוכלוסיה המבוגרת, למרבה הצער, רחבה בכל קנה מידה. מחלת האלצהיימר, המתבטאת בהרס מוחלט של תאים במוח, היא אחת החמורות הידועות ברפואה המודרנית, וזוהי מחלה חשוכת מרפא. פרקינסון היא מחלה מרכזית נוספת, המשפיעה על תנועת הגוף, ובאה לידי ביטוי בבעיות תנועתיות, בנוקשות וברעידות בלתי נשלטות. גם האוסטיאופורוזיס, פגיעה בצפיפותן של העצמות, מאפיינת בעיקר את האוכלוסיה המבוגרת, ועלולה להביא לשברים, לבעיות ביציבות, לכאבים ועוד.

הזדקנות הגוף

עם או בלי קשר למחלות המאפיינות את השנים המאוחרות של חיינו, הליכי ההזדקנות העוברים על הגוף ראויים אף הם לאזכור. הליך ההזדקנות מתחיל לרוב בשנות ה-30 של האדם, עם ירידה הדרגתית ביכולת התפקוד של הגוף, כמו גם מערכותיו השונות. מערכות העצבים והמוח עוברים שינויים דרסטים במיוחד, וזאת עקב שינויים פיזיולוגיים, או הקטנת זרימת הדם אליהן – התוצאה היא פגיעה בכל אחד מחמשת החושים של האדם. דמנציה, לראיה, היא מצבו שבו תפקודי המוח השונים נפגעים בצורה משמעותית, ירידה שברוב המקרים היא בלתי הפיכה.

כל אותן מחלות כרוניות (שחלקן הוזכרו מעלה) המתפתחות בגוף האדם שנים נוטות לתת את אותותיהן בעיקר בגילאים אלה, בין אם עקב נזק מצטבר ובין אם כתוצאה מהיחלשות כוללת של המערכת החיסונית בגוף האדם. מבחינה מנטלית, תפקודו של האדם יורד אף הוא, עם בעיות תפיסתיות, פגיעה בזיכרון וכיוצא בזה. מצד שני, היכולות השכליות של בני גיל הזהב נוטות דווקא להיות מפותחות במיוחד בשנים אלה.

הבשורה המשמעותית: ניתן לשפר את הבריאות

הטעות הגדולה ביותר שיכול אדם המגיע לגיל הזהב לעשות היא להניח שכל השינויים האלה הם "טבעיים", כך שאין דבר שניתן לעשות על מנת להתמודד איתם. הגם שרשימת הבעיות והמחלות הנפוצות בקרב קשישים רחבה במיוחד, ניתן בהחלט להתמודד עם רבות מהן, להקל על התסמינים ולשפר את חייהם של הסובלים מהם ביותר ממובן אחד.

גיל הזהב הוא הגיל שבו חשוב להעניק את מלוא תשומת הלב לשני היבטים, שמעצם מהותם נועדו להיות משלימים. הדגש על פעילות גופנית חייב להיות מרכזי, וזאת על אף חוסר הנוחות שעלולה להיות בכך. ככל ששומרים על פעילות סבירה משפרים את מאזני הגוף, מונעים את הירידה בתפקוד המערכות השונות בו וגם מעבירים את הזמן בפעילות מעשירה. זה לא סוד שפעילות גופנית הולכת יד ביד עם חברה נעימה, להבדיל אלפי הבדלות מישיבה ממושכת וחסרת מעש בבית.

התזונה של האוכלוסיה המבוגרת נכנסת אף היא לתמונה, ומשפיעה עליה במידה לא מבוטלת. בגילאים אלה גדלים הסיכויים לסבול מחוסרים תזונתיים חמורים, אך גם מעלייה או ירידה משמעותית במשקל. התזונה חייבת להיות מאוזנת, לכלול את כל אבות המזון להם זקוקים ולהיות דלה ככל האפשר ברכיבים המזיקים לגוף, בייחוד בגילאים אלה, דוגמת סוכרים או כולסטרול.

עשוי לעניין אתכם

דום נשימה ורשיון נהיגה

מחלת פרקינסון

שחיה למתחילים - פעילות גופנית נהדרת לבריאות

עוד מידע בנושא בריאות גיל הזהב