אחת ממחלות החניכיים הקשות ביותר שיש היום היא נסיגת חניכיים. במקרים חמורים, זה אף יגיע להשתלת חניכיים. רוצה להימנע מכך? תתחיל לטפל בפה שלך

נסיגת חניכיים

העובדה היבשה והמצערת היא שכ-35% מהאוכלוסייה הבוגרת סובלת מבעיות חניכיים. במילים אחרות: אחד מכל שלושה אנשים. למה זה קורה? שנים של הזנחת הפה, צחצוח לא נכון, אכילת מאכלים לא בריאים – כל זה נכון, ואלו לא הסיבות היחידות. מבין כל בעיות החניכיים, נסיגת חניכיים היא בעלת כבוד רב - כבוד מפוקפק מאוד.

מהי נסיגת חניכיים?

באילו מקרים יצא לכם לראות שורש של עץ? כשהעץ כרות, נכון? אז נכון, בנסיגת חניכיים השיניים לא נעקרות - ובטח שלא נכרתות - אבל אם אתם רואים את השורש של השיניים שלכם זה לא טוב. מדוע? כי לרוב זה נובע מכך ששולי החניכיים הופכים לנמוכים מהרמה הרצויה. חברים, יש לכם נסיגת חניכיים.

הגורמים לנסיגת חניכיים בפרט ולמחלות חניכיים בכלל

ל?רוב מחלות החניכיים גורמים חיידקים. רובדי החיידקים 'מתנחלים' להם בשיניים ותוקפים בשעת הצורך. מלבד הכאבים המלווים בזה, החיידקים עשויים לגרום גם להפרשות לא רצויות, נפיחויות, דימום, פגיעה ביציבות השיניים ועוד.

לנסיגת החניכיים יש מספר גורמים, אחד העיקריים שבהם מופיע בדמות מחלות חניכיים אחרות, כמו דלקות חניכיים. מלבד חיידקים, גם גירוי מכני כרוני גורם לנסיגת חניכיים. זהו גירוי שנוצר בעיקר עקב שנים של צחצוח שיניים אגרסיבי ולא נכון, אבל גם בגלל פירסינג בשפה או בלשון, יישור שיניים וכדומה. ויש חדשות רעות נוספות למכורים שבינינו: עישון מאסיבי, שתייה מרובה של קפה וצריכה מוגברת של אלכוהול מביאים אף הם לנסיגת שיניים.

אגב, יש להזכיר שמחלות חניכיים אינן תורשתיות, אבל הפגיעו?ת והסיכויים לסבול מהתופעה דווקא כן תורשתיות. כלומר- אם להורים שלכם יש מחלת חניכיים, זה לא אומר שגם אתם תחלו במחלה, אבל בהחלט יש לכם סיכוי גדול יותר להידבק בה.

כיצד תדעו שאתם סובלים מנסיגת חניכיים?

כאמור, חשיפת שורש השן ותזוזה של השיניים הם הסימנים המובהקים לנסיגת חניכיים. בנוסף, גם רגישות לחום או לקור, טעם רע בפה וכאב עלולים להצביע על הנסיגה. בכל מקרה, אם אתם חווים את אחד התסמינים האלו - רצוי מאד שתיגשו לרופא השיניים הקרוב לביתכם מוקדם ככל האפשר.

דרכים למניעת נסיגת חניכיים

נהוג לומר שאדם פיקח יודע לצאת ממצבים מסוכנים, אבל אדם חכם יודע להימנע מהם מלכתחילה. כך גם בכל הקשור לנסיגת חניכיים: הדרך הטובה ביותר להתמודד עם המחלה היא למנוע אותה מראש.

איך? יש להקפיד על צחצוח נכון של השיניים: בתנועות מעגליות, רכות ויותר מפעם אחת ביום. גם שימוש במי פה ובחוט דנטלי עשויים לסייע במניעת נסיגה (ואגב, מומלץ להשתמש בהם בכל מקרה). חשוב להקפיד להיבדק אצל שיננית בכל כמה חודשים ולהיבדק אצל רופא שיניים לפחות פעמיים בשנה. אם גם אלו לא עזרו ואתם סובלים מנסיגת חניכיים, הגיע הזמן שתיפגשו את הפריודונט.

פריודונט? מה זה בכלל?

פריודונט הוא רופא המומחה למחלות חניכיים למיניהן. במקרה של נסיגת חניכיים, הרופא מסלק אבנית ושאר זיהומים מכיס החניכיים, כאשר במקרים החמורים הניקוי יסודי יותר והטיפול כולל גם אנטיביוטיקה. במידה וגם זה לא מועיל - כשם שניתן לבצע השתלות שיניים, כך גם ניתן לעבור השתלת חניכיים או השתלה של עצם השן.

ניתן בהחלט לטפל בנסיגת חניכיים גם בדרכים כירורגיות, אבל מכיוון שטיפול כזה מלווה בכאבים רבים ובהוצאות כספיות לא מעטות, ההמלצה שלנו היא שתנסו למנוע מצב של נסיגת חניכיים עוד לפני שהיא מתפרצת. אז קדימה: לא הגיע הזמן שתצחצחו שיניים שוב?