גופינו מורכב מעשרות מיליוני תאים מסוגים שונים אשר גדלים ומתחלקים תחת בקרה קפדנית על מנת ליצור עוד תאים הנזקקים לשמר גוף בריא. כאשר תאים מזדקנים או נפגמים, הם מתים בצורה מבוקרת ומוחלפים בתאים חדשים, כאשר תהליך זה משתבש והחומר הגנטי של התא (ה-DNA) נפגם עקב מוטציות (שינויים), תתכן השפעה על הגדילה וההתחלקות הנורמאלית של התאים. כתוצאה מכך התאים לא מתים בשעת הצורך ותאים חדשים נוצרים למרות שהגוף אינו זקוק להם, תאים אלה עלולים להצטבר לגוש הנקרא גידול. לא כל גידול הוא סרטני, ישנם גידולים שפירים שניתנים להסרה ללא בעיה, הגידולים הסרטניים נקראים גידולים ממאירים. בנוסף ישנם גם סוגי סרטן שלא יוצרים גידולים כלל כגון לויקמיה (סרטן הדם).

לעיתים התאים המתחלקים ללא שליטה מסוגלים לפלוש לרקמות אחרות באמצעות מערכות הדם והלימפה, לפולשים אלה קוראים גרורות.

הסרטן יכול להופיע בכל גיל כאשר הסיכון גובר עם העליה בגיל שכן המוטציות בחומר הגנטי בתא מצטברות לאורך השנים. מתוך כלל מקרי המוות, 13% נגרמים עקב מחלות סרטן.

ישנם יותר ממאה סוגים שונים של סרטן, לרוב שמו של סוג הסרטן נקרא על שם האיזור שבו הוא מתפתח, למשל סרטן השד מתפתח בתאי רקמת השד

ניתן לסווג את מחלות הסרטן למספר קטגוריות עיקריות:

  • קרצינומה - מתפתח בעור או ברקמות העוטפות איברים פנימיים בגופינו.
  • סרקומה - מתפתח בעצם, סחוס, שומן, שריר, כלי הדם או ברקמות חיבור אחרות.
  • לויקמיה - מתפתח ברקמות היוצרות את תאי הדם, כמו מח העצם, גורם לייצור כמויות גדולות של תאי דם אנורמאליים.
  • לימפומה (סרטן בבלוטות הלימפה) - מתפתח בתאי מערכת החיסון.
  • סרטן של מערכת העצבים המרכזית - מתפתח ברקמות המח ועמוד השדרה.

כמעט כל סוגי הסרטן נגרמים משיבושים אנורמאליים בקוד הגנטי של התאים. שיבושים אלו עלולים להיווצר כתוצאה מהשפעתם של קרצינוגניים (חומרים מסרטנים) כגון עשן סיגריות, קרינה, כימיקלים ועוד. ייתכנו גם שיבושים בקוד הגנטי הנוצרים בזמן השעתוק (תרגום הקוד הגנטי של תא לשם יצירת חלבונים), בזמן שכפול ה-DNA (בשעת חלוקה תא = יצירת תא חדש) או כאלה העוברים בתורשה מההורים. שיבושים גנטיים תורשתיים משפיעים על שני סוגים של גנים: אונקוגנים המקנים לתאים תכונות חדשות כגון גדילה וחלוקת יתר והגנה ממוות טבעי של התא, ובנוסף משביתים את הסוג השני של הגנים- גנים מדכאי גידולים, דבר הגורם לחוסר תפקוד נורמאלי של בקרות תאים אלו.

סימפטומים

ישנם סימפטומים שונים מהם עלולים לסבול בהתאם לסוג הסרטן אשר מתחלקים לשלוש קטגוריות עיקריות:

  • סימפטומים מקומיים – גושים לא נורמאליים או נפיחות, דימומים וכאבים.
  • סימפטומים של התפשטות – נפיחות של בלוטות הלימפה, שיעול עם/בלי דם, כבד מגודל, כאבים ושברים בעצמות וסימפטומים נוירולוגיים (הקשורים במערכת העצבים).
  • סימפטומים מערכתיים – ירידה במשקל, חוסר תיאבון, תשישות קיצונית מתמשכת, זיעת יתר, אנמיה ושינויים הורמונאליים.

גורמים והימנעות

שלושת הקטגוריות העיקריות של גורמים לסרטן הינן: תורשה גנטית, גורמים התנהגותיים (אורח חיים) וסביבתיים.

גורמים התנהגותיים: בין 50% ל-75% ממקרי המוות כתוצאה מסרטן בארה"ב נובעים מאורח חיים מזיק הכולל עישון, חוסר בפעילות גופנית ותזונה לקויה. עישון הינו הגורם לאחד מחמישה מקרי המוות מסרטן בעולם, בנוסף עישון גורם ל-90% ממקרי סרטן הריאות ואף קשור לסרטן הגרון, פה, לויקמיה ועוד רבים. כמו כן עישון לאורך זמן ממושך יותר מגביר את הסיכון לחלות בסרטן עוד יותר. אחד הצעדים החשובים והיעילים ביותר למניעת סרטן הינו הימנעות מעישון.

  • תזונה לקויה הכוללת: שומנים רבים (במיוחד בעקבות תזונה המכילה בשר אדום), שתיית אלכוהול מופרזת, כמויות גבוהות של מלח וסוכר, חוסר פעילות גופנית ומיעוט אכילת ירקות ופירות. כל אלה גורמים עיקריים בהגברת הסיכוי לסרטן בצורה משמעותית.

-יש לאכול 4-13 מנות (מנה = 125 גרם) של פירות וירקות ביום (ע"פ רמת הפעילות הגופנית),עם דגש על ירקות בצבעים של ירוק כהה, כתום וקטניות.

-לא מומלץ לאכול יותר מפעם או פעמיים בשבוע בשר אדום, מלבד זאת יש להמעיט באכילת שומנים עם דגש על צריכת חומצות שומן חיוניות כגון: אומגה 3 ו-6.

-אין לצרוך יותר ממשקה אלכוהולי אחד ביום, יחד עם זאת ישנם משקאות (כמו יין אדום, מיץ רימונים) אשר שתיית כוס ביום שלהם מקטינה את הסיכוי לסרטן.

-למרות האמונה הרווחה כי צריכת ויטמינים עוזרת למנוע סרטן עדיין לא נמצא קשר בין השניים.

-פעילות גופנית של 30 דקות ומעלה 5 פעמים בשבוע מפחיתה את הסיכון לחלות בסוגי סרטן רבים, בנוסף לכך היא משפרת את איכות חייהם של חולי סרטן ושורדים של המחלה.

  • חשיפה לא מוגנת וממושכת לשמש, אור של מיטות שיזוף וכד'. בקרינת השמש (ותאורת מיטות שיזוף) ישנן קרניים אולטרה-סגולות (קרני UV) הפוגעות ב-DNA שבתאי העור ומגדילות את הסיכוי לסרטן העור ואף סוגי סרטן נוספים.

-יש להפחית את החשיפה לשמש ולהגבילה לשעות הבוקר או אחר הצהריים בנוסף למריחת קרם הגנה. סוגים אלה של סרטן העור שכיחים יותר בקרב בעלי עור בהיר אך הם מתרחשים גם בקרב בעלי עור כהה יותר.

סביבתיים: חומרים מסוימים, גורמים ביולוגיים, רעלנים וכו' קשורים להתפתחות של סרטן.

  • עישון פסיבי - ב-2005 עישון פסיבי גרם לכ- 3,400 מקרי מוות מסרטן ריאות בארה"ב.

-אין כמות חסרת סיכון של עישון פסיבי, יש להמנע ממקומות סגורים אפופי עשן.

  • כימיקלים שונים כגון קוטלי מזיקים, פיח מכוניות ומפעלים מעלים את הסיכוי למגוון סוגי סרטן בעשרות אחוזים בקרב אנשים החשופים לחומרים אלה בצורה קבועה.

-יש להמנע ממגע ממושך עם חומרים אלה ככל הניתן. פעילות גופנית הקרובה לצירי כבישים ראשיים מזיקה גם היא.

תורשה גנטית:

  • ישנם מספר סוגים של סרטן בעלי מרכיבים תורשתיים בהם ישנן מוטציות בגנים ואיזורים ב-DNA, דוגמאות בולטות לכך הם סרטן השד והשחלות

-בדיקות גנטיות יכולות לעזור באבחון וגילוי מקודם של הורשה גנטית של מוטציות בקוד הגנטי וסכנה מוגברת לחלות בסרטן.

ישנן זריקות חיסוניות למניעת דלקות הנגרמות מגנים גורמי סרטן אשר מגבירות את התגובות החיסוניות נגד תאים סרטניים, בנוסף קיים חיסון נגד סרטן צוואר הרחם הניתן ע"י מספר זריקות.

אבחון

רוב סוגי הסרטן מתגלים בעקבות סימפטומים אשר מובילים לסדרת בדיקות מקיפה, או בבדיקות שגרתיות.

בדרת הבדיקות המקיפה כוללת: בדיקות דם, צילומי רנטגן, סריקת טומוגרפיה ממוחשבת (CT – צילום הנותן תמונה תלת-ממדית של פנים הגוף) ובדיקה רפואית באמצעות אנדוסקופ (מכשיר לבדיקת חללים פנימיים בגוף), בהם מחפשים אחר שינויים לא נורמאליים בגוף. האבחון הוודאי של סרטן מחייב בדיקה רקמתית באמצעות ביופסיה (בדיקה מיקרוסקופית של תאים מהרקמה) או ניתוח.

טיפול

הבחירה בשיטת הטיפול תלויה במיקום הגידול ובשלב המחלה וכן במצבו הכללי של החולה, המטרה היא הסרה מוחלטת של הגידול מבלי לפגוע בשאר הגוף. טיפולים אפשריים כוללים:

  • ניתוח – הסרה מוחלטת של הגוש הסרטני לרוב מרפא את החולה, אך לעיתים קיים קושי למצוא את כל הגידול (והגרורות אם ישנן) ולהסירו במגבלות מיקומו וגודלו. הניתוח יכול להיות הסרת הגידול בלבד או הסרת האיבר כולו. הניתוח לעיתים נדרש גם כדי לאבחן את שלב הסרטן והאם התפשט לבלוטות הלימפה ואף כדי לשלוט בסימפטומים כגון לחץ על עמוד השדרה או חסימה במעי.

  • הקרנה – ניתן לתת את הטיפול בצורה חיצונית או פנימית ובצורה מקומית. המטרה היא להרוג תאים סרטניים עם פגיעה מינימאלית בתאים נורמאליים. למרות שהקרנה פוגעת גם בתאים נורמאליים, רובם ברי החלפה ע"י התחלקות תאים נורמאליים שכנים, לכן הטיפולים ניתנים בחלקים כדי לאפשר זמן החלמה. קרינה יעילה נגד כמעט כל סוג של סרטן מוצק (שד, ריאות וכו') אך לא נגד סרטן לא מוצק כגון סרטן דם.

  • כימותרפיה – שימוש בחומרים המסוגלים להרוג תאים סרטניים, מטרת חומרים אלו היא תאים המתחלקים בקצב מהיר דבר המאפיין תאי סרטן. למרות שהטיפול פוגע גם בתאים נורמאליים גם כאן יש יכולת החלמת האיזור הנפגע. לרוב ניתן יותר מחומר מסוג אחד בו-זמנית בטיפול הנקרא "כימותרפיה משולבת" וכך מושגת יעילות גבוהה יותר.

  • אימונותרפיה - טיפול ע"י גירוי המערכת החיסונית של הגוף ויצירת נוגדנים נגד תאי הסרטן (טיפול זה בעל הצלחה חלקית).

  • טיפול הורמונאלי – ישנם סוגי סרטן (כגון: סרטן השד והערמונית) הניתנים למניעה ע"י חסימת הורמונים מסוימים (אסטרוגן, טסטוסטרון), לעיתים זהו טיפול נוסף חשוב.

  • מניעת היווצרות כלי דם חדשים – מניעת היווצרותם של כלי דם אותם צריכים הגידולים כדי להתקיים. הבעיות העיקריות של שיטה הן שישנם מספר גורמים ליצירת כלי דם חדשים ושיטה זו פוגעת רק בגורם אחד. בעיה נוספת היא שבגוף ישנה יצירת כלי דם חדשים גם בתאים בריאים (לדוגמא: לאחר פציעה או חתך, בזמן המחזור ובהריון) וגם הם נפגעים בטיפול זה.

בנוסף לטיפולים אלה ישנם טיפולים המשמשים להקלת הסימפטומים של החולה ושיכוך כאביו.

עוד מידע בנושא סרטן