אין זה סוד שבשנים האחרונות התחום של רפואה משלימה נמצא במגמת עליה. אחת התורות המרכזיות ביותר בתוכו היא נטורופתיה. הגם שבקהילה הרפואית אין עדיין תמימות דעים ביחס ליעילותה של הנטורופתיה, קיימים בנמצא אינספור אנשים שיטענו כי היא חוללה שינוי עצום בחיים שלהם. אז מה עומד בבסיס הנטורופתיה? מהם יתרונותיה? ומתי ניתן לרתום אותה לטובת הבריאות שלנו?

המאפיינים העיקריים של נטורופתיה

נטורופתיה יוצאת מנקודת הנחה שריפוי האדם ממחלות ומבעיות שונות אפשרי באמצעות עידודם של מנגנוני הריפוי, הנמצאים באופן טבעי בגוף שלו, וזאת באמצעות מעבר לאורח חיים בריא פי כמה. ארגז הכלים של הנטורופתיה, בהמשך לכך, רחב בכל קנה מידה, וכולל בתוכו תזונה טבעית, צמחי מרפא, שימוש בשמנים, הקפדה על פעילות גופנית וכיוצא בזה. בכוחם של כלים אלה להביא לשינוי בגוף ובנפש כאחד.

כפי שניתן להסיק משמה, נטורופתיה כוללת בתוכה לא מעט היבטים טבעיים. המונח זה אמנם נתבע לקראת סוף המאה ה-19, אך שורשיו נעוצים עוד בבתי הספר לרפואה של היפוקרטס, ביוון של העת העתיקה. בשנים הרבות שחלפו מאז, זכה תחום זה להצלחה אדירה, בעיקר בארצות הברית ובקנדה, ועם השנים הגיע גם לישראל.

טיפול ביסודות, לא בתסמינים

חשוב לתת את הדעת על נקודה מרכזית נוספת, והיא שנטורופתיה מתמקדת, בעיקרו של דבר, במכשולים המביאים למחלה מסוימת – למשל, תזונה לא נכונה, זיהומים חיצוניים וכיוצא בזה – ופחות בדיכוי התסמינים שלה הלכה למעשה. היבט חשוב נוסף הוא שהמטפלים בשיטה יכולים בהחלט לשלב אותה בשיטות טיפול אחרות, מהקשת האלטרנטיבית, דוגמת הומאופתיה או הידרותרפיה.

ההתבוננות על נטורופתיה כדרך פתרון כוללנית יותר, יש להדגיש, דווקא מגדילה את היעילות שלה. כיום, ההנחה היא שניתן לרתום את הנטורופתיה לטיפול במגוון רחב של בעיות, החל ממשקל עודף, דרך מחלות כרוניות (סוכרת, אסטמה, אלרגיה) ועד למצבים נפשיים מורכבים. מצד שני, עד היום יש בנמצא מתנגדים לשיטה, ובעיקר רופאים מהרפואה המסורתית, שטוענים כי אין לנטורופתיה כל ביסוס מחקרי, כשגם סוגיית הבטיחות של הטיפולים עולה לפעמים לאוויר העולם.

המפתח להצלחה: מציאת גורם מקצועי מהשורה הראשונה

כמו כל טיפול, ועל אחת כמה וכמה כזה מקשת הרפואה המשלימה, ההצלחה של טיפולי נטורופתיה תלויה בגורם שמבצע אותם בפועל. כאשר בוחרים נטורופתית, חשוב לוודא שהיא אכן מחזיקה בתעודת הסמכה, הניתנת לרוב לאחר לימודי נטורופתיה מקיפים בני ארבע שנים. לימודים אלה נוגעים בכל הנושאים הקשורים לתחום, ובכלל זה רפואה מסורתית, רוקחות, פסיכולוגיה, שיטות טיפול – והרשימה עוד ארוכה.

מכיוון שאין בישראל הסדרה רשמית של המקצוע או פיקוח עליו, הרי שכל אדם בישראל שמעוניין להציג עצמו כנטורופת, יכול לעשות כן. לכן, עיקר המאמצים בבחירה נופלים על המעוניינים בטיפולי נטורופתיה. מומלץ לבדוק לא רק את ההכשרה, אלא גם את שנות הניסיון, קהל הלקוחות וכיוצא בזה.