מהי פרוסטטה (בלוטת הערמונית)

מערכת הרבייה הזכרית של האדם כוללת כמה וכמה איברים האחראיים על פעולתה התקינה. אחד החשובים שבהם הוא בלוטת הערמונית, או בלעז – פרוסטטה. מהי אותה בלוטה ומדוע היא חשובה כל כך לתפקוד מערכת הרבייה אצל הגברים?

תחילה אל השם – למה ערמונית?

בלוטת הערמונית ממוקמת בתחתית האגן, ליד החלחולת – היא פי הטבעת – ומוצא שלפוחית השתן. צורתה עגולה-אליפטית, והיא שוקלת בסך הכל 20 גרם. ומאין מגיע השם? מאגוז הערמון, שצורתו דומה מאוד לצורתה.

על מה הערמונית אחראית?

כל פרוסטטה אחראית על אחד התהליכים החשובים בייצור הזרע – נוזל הזרע המגן על תאי הזרע ומאפשר להם לשרוד את 'המסע' עד לביצית האישה. הערמונית מייצרת למעשה את נוזל הערמונית, שמהווה חלק גדול מנוזל הזרע כולו.

בנוסף, הערמונית אחראית על מתן אנרגיה לתאי הזרע, המשמשת אותם להגיע בסופו של דבר אל הביצית. שני תפקידים אלו הם מהחשובים במערכת הרבייה הגברית ומשפיעים באופן ישיר על פוריותו.

פרוסטטה מוגדלת

אחת הבעיות העיקריות שמביאה איתה הפרוסטטה, היא הנטייה שלה להתנפח ולגדול יתר על המידה. לרוב, תהליך זה מתרחש רק אצל גברים מגיל 50 ומעלה, אך גם בקרב צעירים יותר התופעה הזו ידועה ומוכרת ברפואה.

גבר הסובל מערמונית מוגדלת עלול לסבול מבעיות לא פשוטות במתן שתן (משום שהערמונית 'עוטפת' את צינור השופכה, דרכו יוצא השתן החוצה):

  • חוסר שליטה על מתן שתן
  • דחיפות במתן שתן
  • צורך מוגבר לנתינת שתן בשעות הלילה
  • כאבים בעת עשיית צרכים
  • עצירת שתן
  • זיהומים באיזור

ערמונית מוגדלת מתרחשת בעיקר בשל שינויים הורמונאליים בגוף הגבר (שמתרחשים לרוב בגיל המעבר, סביב גיל 50), אך עד היום לא ברור מהו הגורם הישיר לכך.

סרטן – הסכנה החמורה ביותר במקרים של פרוסטטה מוגדלת

במקרים מסוימים, פרוסטה מוגדלת מעידה על בעיה גדולה עוד יותר – סרטן הערמונית, שנחשב כיום לסוג הסרטן הנפוץ ביותר בקרב גברים. הבלוטה הגדולה נוצרת במקרים כאלו בשל ייצור מוגבר ובלתי מוסבר של תאים, שהופכים לסרטניים עם הזמן.

חשוב לציין כאן כי סרטן הערמונית לא נחשב תמיד כמסכן חיים. הסרטן מתפתח לרוב בקצב איטי, אפילו מבלי שהגבר חש בכך, ויכול להתקיים שנים בבלוטת הערמונית מבלי להשפיע כלל על איכות חייו של הגבר.

לכן, ממליצים הרופאים לגברים מעל גיל 50 – ובמיוחד כאלו בסיכון גבוה, להם קרובי משפחה שלקו במחלה – להיבדק אחת לתקופה כדי לשלול את הימצאות סרטן הערמונית בגופם ולמנוע מצב בו הגידול יתפשט למקומות אחרים בגוף מבלי שניתן יהיה למנוע זאת.

דרכים לבדיקת ערמונית מוגדלת

גבר הסובל מכמה מהתסמינים אותם ציינו קודם בהקשר של מתן שתן, הוא יופנה לאורולוג. האורולוג יחליט האם יש בתסמינים כדי להעיד על ערמונית גדולה מהרגיל, והאם יש לשלוח אותו לבדיקות. ברוב המקרים תבוצע לגבר גם בדיקה של רמת חלבון ה-PSA המיוצר בערמונית. ייצור מוגבר שלו יכול להעיד על ערמונית גדולה מהרגיל.

ישנן היום שלוש בדיקות לאיתור פרוסטטה מוגדלת. האחת היא בדיקה רקטלית ידנית שמבוצעת על ידי הרופא, השנייה היא בדיקת אולטרסאונד טרנס רקטלי (שתי אלו מתאפשרות בשל קרבתה של הערמונית לחלחולת) והשלישית – ביופסיה: לקיחת דגימת רקמות מהערמונית, כדי להעביר אותה לבדיקה מעבדתית. האחרונה לא מבוצעת בהרדמה ומלווה באי נעימות בלבד. היא מבוצעת בעזרת מחט מיוחדת.