כבר שנים שתופעת דחיפו?ת השתן - ובמילים אחרות, שלפוחית רגיזה - מיוחסת לנשים ונחשבת מחלה 'נשית' מובהקת. אבל, כשבודקים את הנתונים בשטח, מגלים שגברים סובלים מכך לא פחות, בייחוד ככל שגילם עולה. למעשה, מעל גיל 75, תופעה זו נחשבת נפוצה בעיקר בקרב בני המין החזק. אם כך, מהי שלפוחית רגיזה ומה גורם לה?

השלפוחית הרגיזה היא, בהגדרתה, מצב בו אדם נאלץ להתפנות לשירותים יותר מפעם אחת בשעתיים, באופן קבוע. במילים אחרות, זהו מצב בו הוא אינו מסוגל להתאפק ומרגיש צורך דחוף להטיל את מימיו בתדירות גבוהה.

לא צריך להפליג בדמיון כדי להבין עד כמה מדובר בבעיה קשה. היא אמנם לא מסכנת חיים, חלילה, ולא גורמת לבעיות תפקוד אחרות, אך היא למעשה לא מאפשרת לאותו אדם לבצע פעולות שעבור האדם הרגיל נחשבות ליומיומיות: נסיעה ארוכה ברכב, שהייה במקום פתוח למשך מספר שעות, ביקור אצל חברים או ישיבה במסעדה (שתתי האחרונות לא מתאפשרות בעיקר מפאת חוסר הנוחות והבושה). למעשה, אדם אשר סובל משלפוחית רגיזה יתקשה לישון מספר שעות ברציפות ויבלה בשירותים מספר פעמים לאורך הלילה.

הגורמים לשלפוחית רגיזה

ראשית, חשוב לציין כי לא כל מקרה של דחיפות במתן שתן מצביע על שלפוחית רגיזה. למקרים כאלו יכולות להיות סיבות אחרות, זמניות, כמו צריכת מאכלים מלאים בנוזלים, שתיית משקאות עתירי קפאין ומעל לכל - דלקת בדרכי השתן, אשר מביאה לגירוי ולצורך תכוף להתפנות.

אך אם הבעיה נמשכת זמן רב, ואם נשללו כל אותן סיבות אפשריות אחרות, אותו אדם סובל ככל הנראה משלפוחית רגיזה. זהו מקרה בו הקולטנים שבשלפוחית השתן מאותתים - מסיבה לא ברורה ושלא לצורך - כי השלפוחית מלאה, גורמים לכיווצה באופן תדיר ובכך למעשה 'מריצים' את אותו אדם לשירותים שוב ושוב.

שלפוחית רגיזה אצל גברים

אמנם התסמינים וההשפעות של שלפוחית רגיזה על נשים וגברים זהים כמעט לחלוטין, אך ברבים מהמקרים הסיבות הן שונות. בקרב נשים, תופעה זו יכולה להיגרם בשל צניחת שרירי רצפת האגן, ניתוח באזור זה או הריון, הרי שאצל גברים אחד הגורמים העיקריים הוא הגדלה של בלוטת הערמונית.

בעבר, גבר אשר סבל משלפוחית רגיזה נשלח מייד לבדיקה אשר תבחן את גודלה של בלוטת הערמונית, אך כיום מובן כי עודף משקל, עישון וכדומה - סיבות המשותפות גם לנשים - יכולות גם הן להסביר מקרים של שלפוחית רגיזה אצל גברים.

איך מטפלים במקרים כאלו?

  • טיפול טבעי - ישנם לא מעט טיפולים טבעיים אשר מוצעים לגברים (ולנשים) אשר סובלים משלפוחית רגיזה, וביניהם: תמציות צמחים מיוחדות כמו אכילאה וזקן התירס, שימוש בפולסים חשמליים, תרגילים לחיזוק השרירים באזור ועוד.
  • טיפול תרופתי - ישנן היום בשוק לא מעט תרופות לטיפול בשלפוחית רגיזה, אשר רובן משמשות להרפיית שרירי שלפוחית השתן. הרפיית השרירים גורמת לכך שהם יכווצו בתדירות נמוכה יותר עד כדי כך שהתופעה חולפת לגמרי או לכל הפחות הופכת להיות קלה יותר להתמודדות.
  • ניתוח - הליכים כירורגיים יינקטו רק במקרים קיצוניים וחמורים במיוחד, ולאחר ששום טיפול אחר לא הצליח להשיג תוצאות אפקטיביות. בניתוחים אלו יוחדר אל אזור שלפוחית השתן מעין קוצב חשמלי (דומה מאוד לקוצב הלב), אשר יקבע את תדירות התכווצות השלפוחית ובכך ימנע התכווצויות לא רצוניות ובתדירות גבוהה.