שפעת זוהי מחלה בדרכי הנשימה אצל ציפורים ויונקים הנגרמת ע"י וירוס השפעת. שפעת זו מחלה מדבקת בעלת דרגת חומרה היכולה לנוע מקלה עד קשה ואף יכולה לגרום למוות. לעיתים אפשר להתבלבל בין השפעת לקירור רגיל, אך מחלת השפעת חמורה הרבה יותר ונגרמת מסוג אחר של וירוס. 10%-20% מהאוכלוסייה לוקים בשפעת מדי שנה, יותר מ-200,000 אנשים מתאשפזים מסיבוכים של המחלה וכ-36,000 אנשים מתים ממנה. רוב האנשים הלוקים בשפעת יבריאו תוך שבוע -שבועיים, אך ישנם אנשים שיפתחו סיבוכים מסכני-חיים (כגון דלקת ריאות).

השפעת מתפשטת בעולם במגיפות עונתיות (בחורף), רוב המגיפות הכלל-עולמיות הללו נגרמות ע"י סרוטיפ (זן, גרסה גנטית שונה) חדש של וירוס השפעת אצל בני אדם. היכולת של נגיף זה לשרוד במשרע טמפרטורות גדול (גם בפחות מ 0 מעלות) ונטייתו למוטציות (שינויים גנטים) מקשות על מציאת תרופה אשר תוביל לחיסולו באופן מוחלט.

סוגים שונים של המחלה

ישנם 5 סוגים של וירוס השפעת:

1.סוג A – ציפורי מים הן הפונדקאיות הטבעיות לוירוס מסוג זה, לעיתים גם חזירים (ויונקים בכלל) משמשים כפונדקאים לוירוס, משני בעלי החיים האלה הוירוס יכול לעבור לבני אדם ולגרום למחלה. סוג זה של וירוס השפעת הוא האלים ביותר מבין הסוגים A, B ו- C וגורם למחלה החמורה ביותר (דוג' שפעת בבני אדם ושפעת העופות)..

2.סוג B – סוג זה של הוירוס תוקף כמעט רק בני אדם, אך פחות שכיח מסוג A. לסוג זה של וירוס השפעת יש קצב שינוי גנטי איטי מאוד ולכן רוכשים חסינות נגדו בגיל צעיר, אך חסינות זו אינה תמידית.

3.סוג C – פוגע בבני אדם ובחזירים, סוג זה של וירוס השפעת נדיר יותר משאר הסוגים וגורם למחלה בדרגת חומרה קלה אצל ילדים.

4.סוג D – סוג זה של וירוס השפעת יכול להתרבות בתאי קרציות ובעלי חוליות, לרוב מועבר ע"י קרציות, בין מאכסניו נכללים גם בני אדם.

5.וירוס מסוג ISA – סוג זה פוגע בדגי הסלמון.

סימפטומים

סימפטומים של השפעת יכולים להתחיל בפתאומיות יום או יומיים לאחר הדבקות כאשר בדרך כלל הסימפטום הראשון הוא צמרמורות אך יתכן גם חום גבוה. סימפטומים נוספים של שפעת אצל בני אדם כוללים כאבי גרון, שרירים וראש, שיעול, חולשה, שלשול והקאות. במקרים חמורים יותר של המחלה, השפעת יכולה לגרום לדלקת ריאות אשר עלולה להיות קטלנית. בנוסף לכך השפעת יכולה להחמיר בעיות בריאותיות כרוניות כגון אסתמה ולגרום לקוצר נשימה בזמן המחלה. אנשים הנמצאים בקבוצת סיכון גבוה לסיבוכים ממחלת השפעת הינם מבוגרים מעל גיל 65, אנשים עם מחלות כרוניות (כגון אסתמה, סוכרת או מחלת לב), נשים בהיריון וילדים קטנים.

אבחון

מכיוון שלעיתים קשה להבחין בין שפעת לדלקות אחרות על סמך סימפטומים בלבד, יש צורך בבדיקת רופא כדי לקבוע אם מדובר בשפעת. ישנן בדיקות מעבדתיות היכולות לקבוע האם מדובר בשפעת, ניתן לקבל תשובה ברורה כל עוד הבדיקה נעשית ביומיים או שלושה הראשונים של המחלה.

גורמים

השפעת נגרמת ע"י וירוס (נגיף האינפלואנזה) ומתפשטת דרך האוויר ע"י שיעול או התעטשויות (ריר ולחה), דם וצואה.

לא ברור לגמרי מדוע השפעת מתפשטת במגיפות עונתיות ולא לאורך כל השנה, אך סיבה אפשרית לכך היא מכיוון שבחורף אנשים מבלים את רוב זמנם במקומות סגורים לעיתים קרובות יותר, בקרבה אחד לשני וזה מעודד את ההתפשטות של המחלה מאדם לאדם. סיבה נוספת יכולה להיות שהטמפרטורות הקרות גורמות לאוויר יבש יותר, שעלול לייבש לחה וכך למנוע מהגוף להפטר ביעילות מחלקיקי הוירוסים.

עישון הינו גורם סיכון נוסף הגורם לדרגת חומרה גבוהה יותר של המחלה ולהגדלת מקרי המוות משפעת.

טיפול

ישנם 2 טיפולים אפשריים:

  • מומלץ לנוח הרבה, לשתות הרבה נוזלים, לקחת תרופות להפחתת החום והרגעת כאבי שרירים ולהימנע משתיית אלכוהול ועישון. ילדים ובני נוער בעלי סימפטומים של שפעת צריכים להימנע משימוש באספירין שכן כתוצאה מכך עלולה להתפתח אצלם מחלה נדירה אך קטלנית בכבד.
  • תרופות אנטי-וויראליות (נגד וירוסים) יכולות להועיל, ישנם שני סוגים:

1.תרופות המיועדות לעצור את התפשטות השפעת בגוף – תרופות אלה יעילות לרוב נגד וירוס השפעת מהסוגים A ו-B והם מפחיתות סימפטומים וסיבוכים של המחלה. לסרוטיפים (זנים) שונים של הוירוס יש עמידויות שונות לתרופות אלה ולא ניתן לדעת מה תהיה רמת ההשפעה שלהן על כל חולה.

2.תרופות המיועדות לחסום את המעבר של חלבון מסוג 2M (אשר מנוצל ע"י הוירוס להדבקת בני אדם) וכך למנוע מהוירוס להדביק תאים בגוף. תרופות אלה לעיתים יעילות נגד וירוס השפעת מהסוג A אם ניתנות בשלבים המוקדמים של המחלה.

הימנעות

אחת הדרכים החשובות והטובות ביותר להפחתת הסיכוי לחלות בשפעת היא חיסון שנתי נגד הוירוס, בעיקר אצל אנשים בקבוצת רמת סיכון גבוהה: אנשים מעל גיל 65, דיירי בתי חולים, בעלי מחלות לב או ריאה כרוניות, חולי סוכרת ואנמיה, ילדים הנמצאים בטיפול של אספירין ואנשים הגרים באותו בית עם אחד מהנ"ל. לחיסון אין תופעות לוואי אצל רוב האנשים, רק 5%-10% חווים תופעות לוואי קלות כגון כאבי ראש או חום (38C) ביום שאחרי קבלת החיסון. ישנם שני סוגי חיסון:

1.זריקה – וירוס מומת מוזרק לדם (בדרך כלל ביד) וכך מערכת החיסון לומדת להכיר אותו ומפתחת יכולת להלחם בוירוס. הזריקה ניתנת לאנשים מעל גיל 6 חודשים.

2.תרסיס לאף – וירוס חי אך מוחלש שלא גורם להתפתחות השפעת, המעודד את מערכת החיסון להלחם בו וע"י כך גם להתחסן נגד וירוס השפעת. התרסיס מאושר לאנשים בגילאים 2-49 שאינם בהיריון.

בגלל התדירות הגבוהה של יצירת סרוטיפים חדשים של הוירוס, חיסון מסוים לרוב יעיל למעט שנים בלבד ולכן יש צורך ביצירת חיסון חדש כל שנה. כל חיסון מסוגל להלחם במספר מוגבל של סרוטיפים של הוירוס ואף פעם לא בכולם. שבועיים לאחר קבלת החיסון מתקבלת ההשפעה המלאה שלו.

דרכים נוספות להימנעות משפעת:

שטיפת ידיים במים חמים עם סבון לעיתים קרובות, כיסוי האף והפה בזמן שיעול או התעטשות, הימנעות מקרבה לאנשים חולים, הגיינה בדברים הנכנסים לפה כגון כוסות שתייה, קשים וכו', הימנעות מנגיעה בעיניים, אף או פה במקומות ציבוריים (איברים אלה משמשים מעברים לוירוסים להיכנס לגופינו). את רוב זני הוירוס ניתן להרוג בקלות ע"י חומרים קוטלי חיידקים ותכשירי ניקוי.

הדבקות של חיות אחרות

השפעת מדביקה הרבה בעלי חיים רבים ושונים ובסרוטיפים שונים ישנה אפשרות של הדבקה בין בעלי החיים השונים. הפונדקאים העיקריים הן הציפורים, פונדקאים חשובים נוספים הם יונקים (בני אדם, כלבים, סוסים, חזירים וכו'). גרסאות שונות של השפעת לרוב נקראות על שם החיה אליה הגרסה מוגבלת (שפעת העופות). הסימפטומים למחלה אצל חזירים, סוסים וכלבים דומים לאלה של בני אדם (שיעול, חום גבוה, חוסר תיאבון).

המזרח הרחוק הוא מקור של מגיפות שפעת רבות אשר נגרמות בשל קרבתם של בני האדם אל חיות המשק שלהם ללא הגיינה מתאימה, כך עולים סיכויי ההדבקה. שמות המגיפות ניתנות ע"פ מקורן לדוג' שפעת הונג-קונג.

.

השפעה כלכלית

לשפעת יש השפעות ישירות על הכלכלה כתוצאה מעלויות יצירת התרופות החיסונים ושלל התעשייה סביבם, שוק זה מוערך ביותר מ-10 מיליארד דולר בשנה בארה"ב.