האם אתם סובלים מכולסטרול גבוה? זוהי סכנה סמויה לבריאות שעלולה להיות קטלנית. כולסטרול הוא חומר חלקלק, דמוי-שומן אשר מיוצר בכבד ונמצא במאכלים מסוימים, כמו מאכלים שמקורם מבעלי חיים, כגון מוצרי חלב (חלב שמן), ביצים ובשר.

הגוף זקוק למעט כולסטרול כדי לתפקד כמו שצריך. קירות התאים בגוף והממברנות צריכים כולסטרול כדי לייצר הורמונים, וויטמין D וחומצות המרה שעוזרות לעכל את שומן. אך הגוף זקוק רק לכמויות קטנות של כולסטרול כדי לספק את צרכיו. כאשר יש יותר מדי כולסטרול, מחלות כמו מחלות לב יכולות להתפתח.

הסוגים השונים של כולסטרול

הכולסטרול נע בדם כאשר הוא קשור לחלבון – לצורה זו של חלבון הקשור לכולסטרול קוראים ליפופרוטאין. ליפופרוטאינים מסווגים כחלבונים בעלי צפיפות גבוהה, חלבונים בעלי צפיפות נמוכה וחלבונים בעלי צפיפות נמוכה מאוד (כתלות בכמה חלבון יש ביחס לשומן).

  • ליפופרוטאינים בצפיפות נמוכה (LDL) – לכולסטרול זה קוראים גם "הכולסטרול הרע", והוא יכול לגרום להצטברות של פלאק (רובד חיידקים) על קירות העורקים. ככל שיש יותר LDL בדם, הסיכוי למחלות לב גדול יותר.
  • ליפופרוטאינים בצפיפות גבוהה (HDL) – לכולסטרול זה קוראים גם "הכולסטרול הטוב", והוא עוזר לגוף להיפטר מהכולסטרול הרע מהדם. ככל שרמות ה- HDL בדם גבוהות יותר, המצב טוב יותר. אם רמות ה- HDL שלכם נמוכות, הסיכוי שלכם לפתח מחלות לב גובר.
  • ליפופרוטאינים בצפיפות נמוכה מאוד (VLDL) – סוג זה של ליפופרוטאין דומה ל- LDL בזה שהוא מכיל יותר שומן מחלבון.
  • טריגליצרידים – זהו סוג נוסף של שומן שנישא בדם על ידי ליפופרוטאינים בצפיפות נמוכה מאוד. קלוריות, אלכוהול או סוכר עודפים בגוף מומרים לטריגליצרידים ונאגרים בתאי שומן בגוף.

מה משפיע על רמות הכולסטרול

ישנם מגוון גורמים המשפיעים על רמות הכולסטרול שלכם. הם כוללים:

  • דיאטה – שומן רווי וכולסטרול באוכל שאתם אוכלים מעלה את רמות הכולסטרול שלכם. נסו להפחית בכמות השומן הרווי והכולסטרול בדיאטה שלכם.
  • משקל – בנוסף לכך שמשקל עודף מגביר את הסיכוי למחלות לב, מצב זה גם מעלה את רמות הכולסטרול. ירידה במשקל יכולה לעזור להוריד את רמות ה- LDL והכולסטרול בכלל, ובנוסף להעלות את רמות ה- HDL.
  • פעילות גופנית – פעילות גופנית תדירה יכולה להוריד את רמות ה- LDL ולהעלות את רמות ה- HDL. צריך לנסות לעשות כ- 30 דקות של פעילות גופנית לפחות 5 ימים בשבוע.
  • גיל ומין – ככל שאנו מתבגרים, רמות הכולסטרול שלנו עולות. לפני גיל הבלות, נשים נוטות להיות עם רמות כולסטרול נמוכות יותר מאשר גברים באותו הגיל. אחרי גיל הבלות, לעומת זאת, רמות ה- LDL של נשים נוטות לעלות.
  • סוכרת – סוכרת שלא מטפלים בה היטב יכולה להעלות את רמות הכולסטרול. אם משפרים את הטיפול, רמות הכולסטרול יכולות לרדת.
  • תורשה – הגנים שלכם קובעים בצורה חלקית מה יהיו רמות הכולסטרול שלכם. רמות גבוהות של כולסטרול בדם יכול להיות מורש במשפחות.
  • גורמים אחרים – ישנן תרופות מסוימות ומצבים רפואיים מסוימים שיכולים לגרום לרמות הכולסטרול לעלות.

מהן רמות גבוהות מדי של כולסטרול

כל אחד מעל גיל 20 צריך לבדוק את רמות הכולסטרול שלו לפחות פעם ב- 5 שנים. הרופא שלכם יכול להמליץ על אחת משתי בדיקות – בדיקת כולסטרול בצום או בדיקת כולסטרול ללא צום. בדיקת כולסטרול שלא בצום תספק את רמות הכולסטרול הכולל ורמות הכולסטרול מסוג HDL. בדיקת כולסטרול בצום, הנקראת פרופיל שומן או אנליזת ליפופרוטאין, תמדוד את רמות ה- LDL, HDL וכולסטרול כולל. היא תמדוד גם את רמות הטריגליצרידים שלכם.

יתכן שהרופא יתחיל בבדיקה ללא צום ואז ימליץ על פרופיל שומן, כתלות בתוצאות של הבדיקה.

רופאים ממליצים להקפיד לשמור על רמות כולסטרול הנמוכות מ- 200. רמות כולסטרול כללי שהן בין 200 ל- 239 נמצאות על הגבול הגבוה של רמות כולסטרול רצויות. רמות כולסטרול מעל 240 נחשבות לגבוהות מדי.

איך מטפלים בכולסטרול גבוה

המטרה העיקרית בהורדת רמות הכולסטרול היא הורדת רמת ה- LDL והעלאת רמת ה- HDL. ישנן שתי דרכים עיקריות להוריד את רמות הכולסטרול – אכילת דיאטה בריאה ללב, ונטילת תרופות להפחתת רמות הכולסטרול.

הרופאים קובעים את המטרות שלכם בהורדת רמות הכולסטרול מסוג LDL בהסתמך על מספר גורמי הסיכון שלכם למחלות לב:

  • אם יש לכם בין 0 ל- 1 גורמי סיכון למחלות לב, אתם נמצאים בקבוצת סיכון נמוכה עד בינונית. מומלץ לעשות כמה שינויים בסגנון החיים כדי לשמור על רמות כולסטרול בריאות.
  • אם יש לכם 2 או יותר גורמי סיכון למחלות לב, אתם נמצאים בקבוצת סיכון בינונית עד גבוהה, תלוי באילו גורמי סיכון למחלות לב יש לכם. לפעמים הרופא ינסה לטפל ברמות הכולסטרול על ידי שינויים בסגנון החיים שלכם, אך רוב האנשים בקבוצת סיכון זו צריכים ליטול תרופות להפחתת רמות הכולסטרול.
  • אם אתם סובלים ממחלת לב, סוכרת או גורמי סיכון רבים, אתם נמצאים בקבוצת סיכון גבוהה עד גבוהה מאוד. אנשים בקבוצת סיכון זו צריכים שילוב של תרופות להורדת רמות הכולסטרול ושינויים בסגנון החיים כדי לשמור על רמות כולסטרול בריאות.

באילו תרופות משתמשים כדי לטפל בכולסטרול גבוה?

תרופות להורדת רמות הכולסטרול הכי יעילות כאשר משלבים אותן עם דיאטה הענייה בכולסטרול. תרופות להורדת רמות הכולסטרול כוללות:

  • סטטינים
  • ניאצין (חומצה ניקוטינית)
  • שורפי חומצות מרה
  • נגזרות של חומצות סיביות