צינתור לב הוא הליך כירורגי בעל תדמית מלחיצה ומסובכת, אך הוא יכול להיות גם עניין פשוט ומהיר למדי. צנתור הוא קודם כל תהליך אבחוני שנועד לגלות אם קיימת בעיה, לאחר מכן ניתן לגבש מהי הדרך לפתור אותה, לעיתים באמצעות אותו הצנתור ממש.

מתוך הלב שלנו יוצאים עורקים המעבירים דם אל כל איברי הגוף, והדם גם חוזר אל הלב דרך הורידים. לעיתים, מסיבות שונות כמו עודף כולסטרול, כושר גופני לקוי ועוד, עלולה להיווצר חסימה באחד העורקים או הורידים ואז הדם לא מגיע כמו שצריך ליעדו.

אותה החסימה היא פשוט הצטברות של חומרים שומניים שונים על דפנות העורק או הוריד, מה שמצר את היקפו ולא מאפשר לדם לזרום בו בכמות ובקצב הרצויים לגוף. חסימה כזו עלולה לגרום למחסור בחמצן באיברים מסוימים וכמובן להוסיף ולהתעבות עוד ועוד.

צנתור אבחנתי

צינתור לב הוא קודם כל צנתור אבחנתי שנעשה במצב של חשד לחסימה ובודק אם אכן ישנה כזאת. הצנתור האבחנתי נעשה על ידי החדרת צינורית זעירה, ארוכה וגמישה דרך עורק המפשעה או עורק האמה. יחד עם הכנסת הצינורית מוזרק חומר מיוחד המאפשר לרופאים להבין בדיוק מה היקף החסימה, אם ייתקל בכזאת.

כשהוחדרה הצינורית אל תוך הגוף, מכוון אותה הרופא לעבר המקום הרצוי, בו יש חשד לחסימה. אם יתברר שישנה כזאת, יצטרכו הרופאים לבצע הערכת מצב ולהבין אם ניתן לפתור את הבעיה כבר עכשיו או שהפתרון מסובך יותר.

צנתור טיפולי

צינתור לב טיפולי הוא צינתור מעט ארוך יותר מהצנתור האבחנתי וזאת כיוון שבאותו ההליך ממש הבעיה גם מגיעה לפתרון. אם החסימה המסוימת שאובחנה מאפשרת זאת, יהפוך הצנתור האבחנתי לטיפולי על ידי החדרת בלון אל כלי הדם בו אובחנה החסימה.

הבלון מתיישב באזור בו כלי הדם צר, ושם מנופח לגודל הרצוי, עד להרחבת העורק או הוריד להיקף תקין. בצנתורים טיפוליים מסוימים מוחדר למוקד החסימה סליל מתכת קטן הנקרא סטנט או תומכן, שעוזר גם הוא לשמור על ההיקף המורחב.

מה קורה כאשר צינתור לב אבחנתי לא הופך לטיפולי?

כאשר בצנתור האבחנתי מתגלה חסימה קשה, שלא יכולה להיפתר על ידי החדרת בלון או סטנט, ישנו פעמים רבות צורך בניתוח מעקפים. ניתוח המעקפים הוא עניין מסובך יותר, בו מנסים הרופאים לייצר דרך עוקפת למעבר הדם לאזור הרצוי, שכן החסימה שאובחנה היא גדולה מכדי להיפתר על ידי צנתור טיפולי.

על מנת להימנע ככל האפשר מהליכים פולשניים, פותח בשנים האחרונות הליך של צנתור וירטואלי. בהליך זה מוזרק חומר מיוחד המאפשר לרופאים לראות את מצב כלי הדם באמצעות בדיקת CT. הבדיקה אינה פולשנית או מכאיבה, והיא מציגה לרופאים תמונה תלת מימדית של מצב כלי הדם של המטופל.

כאמור, צינתור לב נחשב להליך שגרתי ולא מסובך במיוחד, אך הרעיון של הכנסת צינורית אל תוך הגוף מרתיע מטופלים רבים. הבחירה בהליך של צנתור וירטואלי היא פתרון שיכול לספק את כל הצדדים, אך יתבצע כמובן אך ורק על פי החלטת רופא.