בריחת שתן, תופעה בהחלט לא סימפטית שיכולה להופיע אצל כל אדם, בעיקר בגילאים המבוגרים יותר, נגרמת מכמה וכמה סיבות אך התוצאה זהה: דליפה או בריחה של שתן בצורה בלתי נשלטת, כך שהסובל מהבעיה עשוי לסבול מקושי יומיומי בביצוע פעולות שונות, גם הפשוטות ביותר.

בעבר, תופעת בריחת השתן - ובעיקר השלפוחית הרגיזה - יוחסו לנשים בלבד, כאשר גברים נחשבו כמי שאינם סובלים מכך כלל. היום ידוע כי גברים סובלים מהבעיות הללו לא פחות מנשים, אך האחרונות סובלות מהתופעה בכמות או בשיעור גבוה יותר, בעיקר סביב גיל המעבר ובעשורים שאחריו, כלומר - מגיל 40 עד 60. בתקופה זו, לנשים יש סיכוי גבוה יותר, סטטיסטית, לסבול ממקרים של בריחת שתן כרונית.

לכאורה, נדמה כי בריחת שתן היא תופעה אחת, משום שזו תוצאה שמתקבלת בכל מקרה באשר הוא. אבל, הרפואה המודרנית מבחינה בין סוגים שונים של תופעות אלו, בעיקר על פי הגורמים להן. הבידול הזה הוא שמאפשר לרופאים להחליט על טיפול מתאים ומדויק יותר ולכן, גם אישה אשר סובלת מהתופעה צריכה להכיר היטב את הסוגים השונים.

אם כן, אלו הסיבות העיקריות הידועות היום לבריחת שתן אצל נשים:

  • בריחת שתן זמנית (כלומר, כזו שנגרמת בשל בעיות נקודתיות וזמניות, כמו שתייה מרובה או צריכת מאכלים עתירי נוזלים)
  • שלפוחית רגיזה או קשיים בהתאפקות
  • בעיות בשליטה על הסוגרים
  • שרירי אגן רפויים
  • בעיות גנטיות

לכל אחד מהסוגים הללו ההשלכות שלו, החל משלב האבחון ועד לטיפול המוצע. אפשר לראות את תהליך האבחון והטיפול בדרך הבאה, באמצעות הדגמה של מקרה בו בריחת השתן נגרמת בשל שרירי אגן רפויים:

  • תלונת האישה על בריחת שתן
  • בדיקה המאששת את תלונתה של האישה
  • סקירת מערכות כללית בניסיון להבין את מקור הבעיה
  • בדיקת אולטרסאונד אגן-ירכיים ובדיקות נוספות,המאששות כי ישנה חולשה בשרירי רצפת האגן
  • המלצה על טיפול, שכולל לרוב תרגילים לחיזוק שרירי רצפת האגן

הטיפול

חשוב לזכור כי במקרה הספציפי הזה, הטיפול שניתן יתאים לרוב רק לנסיבות הללו ולא יתאים ליתר המקרים שצוינו כאן. יותר מזה: גם הטיפול שהוזכר כאן (חיזוק שרירי רצפת האגן) לא תמיד יועיל באופן מוחלט ולא תמיד יביא לפתרון הבעיה.

אם כן, מהו הטיפול המוצע במקרים של בריחת שתן? מאחר שמדובר בטיפול שמותאם לגורמים לתופעה, הוא יכול להיות מגוון מאוד, החל מאותם תרגילים, דרך מתן תרופות שונות (תרופות אשר למעשה מרפות את שרירי שלפוחית השתן וכך מביאים למצב בו היא אינה 'לוחצת' על השתן לצאת) ואף תכשירים טבעיים וטיפול בפולסים חשמליים.

כאשר כל אלו לא פועלים, או שבריחת השתן שהתגלתה לראשונה היא בכמויות גדולות מידי, יוחלט לא פעם על ניתוח לתיקון הבעיה. ניתוח כזה למעשה משנה את דרך פעולתה של מערכת השתן בגוף האישה, כך שהמנגנון האחראי על סגירת צינור השופכה יחוזק ויעבוד בצורה טובה יותר.לקריאה נוספת על אורוגניקולגיה (בריחת שתן).

כיום, מכלול הטיפולים שניתן בהקשר זה הוא גבוה ביותר, בכל גיל וכך, כל אישה אשר סובלת ממקרים של בריחת שתן, יכולה לדעת כי אין לה מה להתבייש. כל אותם טיפולים יסייעו לה, בצורה מיטבית ואפקטיבית מאוד, להתגבר על הבעיה ולפתור אותה, וברוב המקרים - אחת ולתמיד.