מערכת העיכול בעלת מרכיבים רבים אשר מתפקדים יחד על מנת להשיג את מטרתם העיקרית- ריסוק מזון לנוטריינטים שאותם יכול הגוף לספוג ובכך לקבל מלאי אנרגיה וחומרים חיוניים לתפקודו.

בעיות במערכת העיכול שכיחות למדי וכל אדם יחווה חלק מהן מספר פעמים במהלך חייו. מחלות מערכת העיכול הינן בין הסיבות הראשיות לאישפוז ולניתוח בישראל כיום.

מרכיבי מערכת העיכול

מערכת העיכול הינה צינור שרירי בעל תאים מיוחדים המצפים אותו מצידו הפנימי הנקראים תאי אפיתל המעי. תוכן מערכת העיכול נחשב לחיצוני לגוף האדם שכן אין מגע בינו לבין זרם הדם וגופנו, מלבד חלקי מערכת העיכול ולמעט הנוטריינטים אשר אותם הגוף סופג ומכניס לזרם הדם. בקיבה ישנה חומציות גבוהה ומגוון גדול של חיידקים אשר משמשים לפירוק סוגי המזון השונים, תוכן הקיבה יכול להזיק מאד לאברי הגוף השונים במידה והוא פורץ מבעד למערכת העיכול וחודר לגוף. מחלות מערכת העיכול מגוונות מאד ולכל חלק במערכת זו יש מחלות ספציפיות לו (ישנן מחלות שפוגעות במספר חלקים), בין מחלות מערכת העיכול קיימות: סרטן המעי הגס, סרטן הלבלב, חוסר שליטה ביציאות, מחלת המעי הרגיז, מחלות הוושט, מחלת הצליאק, כיבים ואולקוסים, מחלות מעי דלקתיות, מחלות כבד ועוד.

אלו הם מרכיבי מערכת העיכול:

  • חלל הפה – דרכו נכנס מזון ושתייה לגופנו, עיקר פעולתו הוא בריסוק מכאני של המזון על ידי השיניים והלשון. בנוסף לכך ישנם חיישני טמפרטורה, טעם ומגע בפה המשמשים לבחירת המזון והבנת טיבו. הפירוק הנוסף המתקיים בחלל הפה הינו פירוק על ידי אנזימי עיכול, אנזימים אלו מופרשים על ידי בלוטות הרוק, הרוק משמש בנוסף לכך גם כחומר סיכוך העוזר למזון להמשיך בדרכו אל הושט.
  • ושט – הושט הינו צינור שרירי באורך כעשרים וחמישה ס"מ ובקוטר כ שני ס"מ. הוא מתחיל בלוע, עובר בפתח בסרעפת עד לקיבה. עיקרי פעולתו של הושט הוא בהעברה חד כיוונית של המזון אל הקיבה תוך תנועה שרירית גלית אשר מונעת את חזרת המזון ללוע. בחיבור בין הושט לקיבה ישנו סוגר הנקרא ספינקטר, פגיעה בפעילותו עלולה לגרום למחלות כגון: צרבת, רפלוקס ועוד. מחלות ושט נוספות הינן: הפרעות בליעה, סרטן הושט ושינויים ברקמת הושט – מצב הנקרא ושט על שם בארט.
  • קיבה – הקיבה הינה שק נמתח בצורת האות J והיא בעלת 4 איזורים עיקריים, מיקומה הוא בין הושט למעי הדק. הקיבה יכולה להשתנות בגודלה על פי סוג המזון וגורמים נוספים, בדרך כלל הקיבה יכולה להכיל כליטר וחצי של מזון. עיקר תפקידי הקיבה הם:
  • שמירה קצרת טווח – של מזון לא מעוכל.
  • פירוק מכאני של המזון – על ידי תנועה שרירית.
  • עיכול כימי של חלבונים – על ידי חומצות ואנזימי עיכול.
  • חיסול חיידקים ומזיקים אחרים – על ידי חומצות הקיבה.
  • ספיגה של מעט חומר מזון – כגון אלכוהול.
  • המעי הדק – העשרים וחמישה ס"מ הראשונים של המעי הדק נקראים תריסריון, ספיגה של ברזל מתבצעת בתריסריון. אורכו של המעי הדק באדם בוגר הוא כ 6 מטרים והוא בעל קפלים ובליטות אשר מגדילים את שטח הפנים שלו, ובכך את כושר הספיגה שלו. צורת התריסריון היא בדמות האות C, עיקר פעולתו היא בערבוב מיצי עיכול המופרשים מהלבלב, כיס המרה והכבד והמזון אשר נכנס מן הקיבה. תוכן המעי הדק נע על ידי תנועות קצובות של המעי אשר מווסתות ע"י מערכת העצבים ומערכת הורמונלית. במעי הדק מתבצעת ספיגה של חומרים שונים כגון: חלבונים, סוכרים, שומנים, ויטמינים, מים ומלחים. שאר התוכן אשר לא עוכל ונספג במעי הדק עובר אל המעי הגס.
  • המעי הגס – המעי הגס בנוי בצורת פרסת סוס סביב המעי הדק, אורכו כמטר וחצי. המעי הגס מורכב ממספר חלקים כדוגמאת הצקום (אליו מתחבר גם התוספתן) מעי גס עולה, מעי גס יורד ופי הטבעת. עיקר פעילות המעי הגס היא:
  • הפיכת המזון הלא מעוכל – אשר לא נספג לצואה.
  • עיכול נוסף על ידי חיידקים המעיים – פעילות זו היא זו שיוצרת את הגזים אשר נוצרים במערכת העיכול ומשתחררים דרך פי הטבעת.
  • ספיגה – של מים, מלחים, ויטמינים וסוכרים.
  • כבד – איבר גדול וחיוני אשר ממוקם ברביע הימני העליון של הבטן. לכבד מספר תפקידים עיקריים: שימוש כפילטר לסינון הדם ממערכת העיכול, סילוק רעלים מהגוף, בעל תפקיד בקרישת הדם, ייצור מיצי מרה ופירוק של נוטריינטים בעיקר פירוק שומנים.
  • כיס המרה – כיס המרה הינו איבר חלול בצורת אגס, עיקר פעולתו הינו אגירה וריכוז של מיצי מרה אשר מיוצרים בכבד. מיצי המרה מורכבים מאנזימי עיכול העוזרים בפירוק שומנים בעיקר.
  • לבלב – איבר זה ממוקם מאחורי הקיבה, אורכו כ 15 ס"מ. הלבלב מפריש הורמונים כדוגמאת אינסולין המשמש בוויסות רמות הסוכר בדם. בנוסף לכך הלבלב אחראי על ייצור נוזל המנטרל את חומציות הקיבה, יתרה מכך הלבלב מייצר אנזימי עיכול אשר אחראים על פירוק חומרים שונים כגון: סוכרים, שומנים וחלבונים. מיצי הלבלב נשפכים לתרסריון.

עוד מידע בנושא מחלות דרכי העיכול